Győr és környéke

2014.06.23. 17:25

Vége a vitának? Győr 612,5 millió forintot hajlandó fizetni a helyi buszokért

A győri önkormányzat 62,5 millió forinttal többet fizet a helyi buszközlekedésért jövőre, mint idén. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a menetrendben sok változás történne.

Szeghalmi Balázs


Mint arról portálunk hírt adott tavaly szeptemberben, a Városháza elutasította a Volán első ajánlatát az idei évre.

Évek óta húzodó vita végére kerülhet pont


A szóban forgó közgyűlésen Borkai Zsolt polgármester azt is megpendítette, hogy akár `vetélytársa is lehet a Kisalföld Volánnak Győrben´. A győri önkormányzat és a Kisalföld Volán az utóbbi években finoman fogalmazva sem meghitt viszonyát végül egész békésen sikerült lezárni 2013 végén.

A korábbi és új menetrend - mint emlékezetes, tavaly augusztus 1-én több mint fél millió kilométert kivontak Győr tömegközlekedésből - alapján működő közszolgáltatásért a Városháza bruttó 600 millió forintot volt hajlandó fizetni a múlt évben. Ehhez az összeghez a központi költségvetésből származó 86,429 millió forintos összeg társult 2013-ban.

A decemberben tárgyalt előterjesztés szerint idén az évi 4.708.500 tervezett kilométerért a központi költségvetésből származó támogatáson felül bruttó 550 millió forintot fizet a győri önkormányzat.


Fotó: gyoribuszok.hu

Fotó: gyoribuszok.hu



A győri önkormányzat új tétje: 612,571 millió forint évente

Nos, a hegyek újabb fél évig vajúdtak, s talán nem is egeret szültek. Legalábbis a júniusi közgyűlés elé kerülő elterjesztésből az olvasható ki, hogy a győri önkormányzat és a Kisalföld Volán kompromisszumot tudott kötni.

Egész konkrétan ez azt jelenti, hogy az elkövetkező három évben (2015-2017) az önkormányzati hozzájárulás a központi költségvetésből származó támogatáson felül bruttó 612,571 millió forint lesz a helyi tömegközlekedés működtetéséért.

A várható állami támogatás összege 86,429 millió forint marad évente, vagyis a Kisalföld Volán összesen 699 millió forintot könyvelhet el a győri buszközlekedésért.

A menetrend bővítéséről nincs szó

Nyilván Olvasóinkban is felvetődik, hogy a 62,571 millió forinttal megemelt támogatási összeg eredményezheti-e a győri menetrend újabb változtatását, a járatok sűrítését? Információnk szerint ez nem került eddig szóba.

A támogatás növelésének hátterében az állhat, hogy csökkent a bevétel (utasszám) az idei évben, miközben egyre több nyugdíjas veheti igénybe ingyen a győri buszokat.

Márpedig ez csak egyet jelenthet: a busztársaság veszteségeinek növekedését, amit kompenzálni kellett.

Katt-katt: online tudósítás a győri közgyűlésről pénteken!

A kisalfold.hu a nyári szünet előtti utolsó, júniusi győri közgyűlésről, pénteken 10 órától tudósít a Városházáról. Tartsanak velünk akkor is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!