Győr és környéke

2014.05.27. 16:29

Dolgozunk a pihenés rovására is

Bár a munkavállalók negyven százaléka kevésnek találja kivehető szabadnapjai számát, így is minden második dolgozóval előfordult már, hogy csak papíron ment szabadságra – áll a Profession.hu felmérésében.

Rimányi Zita


A statisztika szerint a magyar munkavállalók negyven százaléka kevésnek tartja a kivehető szabadságát, főképpen a nők és a saját bevallásuk alapján nélkülözők. A jobb anyagi körülmények közt élők jellemzően elégedettek ezzel.

Az, hogy egyáltalán nem, vagy csak pár napra mennek szabadságra, leginkább felsővezetőkre és egyéni vállalkozókra jellemző. Akik nem tudták kivenni összes szabadnapjukat (31 százalék), azok ezt főként az elvégzendő munka mennyiségével indokolták, ebben látják pihenésük akadályát.

Tízből négy esetben a helyettesítés nem megoldott, 12 százalék azt mondta, amúgy sincs pénze nyaralásra, tíz százalék nem szeret kiesni a munkából, öt százalék munkamániásnak vallja magát.

A dolgozók 34 százaléka egy hétre, 20 százaléka kevesebb mint egy hétre utazik el nyáron. Vannak olyan munkahelyek, ahol több mint három hétig pihenhetnek az alkalmazottak ebben az időszakban, de ez csupán a megkérdezettek hat százalékára igaz.

Érdekvédők tapasztalata szerint a törvényben előírt szabadságot gyakran a munkaadók a rugalmas munkaszervezés megoldására használják: egy-egy napot adnak ki, amikor nincs megrendelés.

Még meg is indokolják: jobban jár a dolgozó, mintha állásidőre menne, mert több bért kap. Tényleg többet kap, de a lényege vész el a szabadságnak, így nem igazán szolgálja a feltöltődést.


A törvény szerint
Az alapszabadság évente húsz munkanap és a kor előrehaladtával a pótszabadság nő, a 45 év felettiek már harminc napot kapnak. Ebből hét nappal rendelkezhetnek.

Megkérdeztük olvasóinkat

Majer István
vállalkozó
– Nyáron egyáltalán nem tudok elmenni szabadságra. Persze nagyon jó lenne, de sok a munka. Nem dönthetek
másképp.

Látó Tamás
szakmunkás
– Devizahitelt törlesztek, három helyen dolgozok, éjszakázok. Örülök, hogy van munkám, szabadságra nem gondolhatok.

Nyakas Csaba
tanár
– Nyáron rövidebb időt a tengerparton tölthetek pihenésképp, de kevésnek tartom a szabadságnapok éves mennyiségét.

Pintérné Hegyi Éva
technikus
– Jól kell beosztani, akkor elég a szabi. A nyárit ház körüli munkával, a családdal, pár napos belföldi utazással töltöm.
Mesterházy Gyula a szabadsága egy részét kertjében tölti pihenéssel, olvasással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!