Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

A NAV legyőzte az MVM-et a bíróságon

A vállalatcsoport az anyavállalata által ingyen végzett menedzsment-tevékenység után nem vonhat le áfát.
Az MVM  vállalatcsoport az anyavállalata által ingyen végzett menedzsment-tevékenység után nem vonhat le áfát - állapította meg az Európai Unió Bírósága szerdán közzétett ítéletében.     
   
A luxembourgi székhelyű bíróság kimondta, egy tevékenység akkor  minősül előzetesen felszámított áfa-levonására jogosító gazdasági  tevékenységnek, ha a tevékenység tartós jellegű és azt ellenérték fejében végzik.   
   
Az ügy részleteit ismertetve az uniós bíróság közölte, az MVM  vállalatcsoport anyavállalata az ügyben aktív holdingtársaságként  működött, tevékenysége nem korlátozódott a leányvállalatok által  termelt osztalék begyűjtésére, hanem az általa ellenőrzött  társaságok ügyvitelének bizonyos területén szerepet vállalt,  cserébe jogi, üzleti és reklámszolgáltatásokat vett igénybe. Az  anyavállalat az aktív holdingtársaságként végzett  menedzsment-tevékenysége alapján nem állított ki számlát,  tevékenységét gyakorlatilag ingyenesen végezte.   
Az MVM anyavállalata ugyanakkor az említett szolgáltatások  igénybevétele után megfizetett áfát levonta az egyéb  tevékenységeiből származó bevételeit terhelő adóból, ami miatt  jogvitába került a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal. Az adóhivatal  szerint ugyanis az adólevonásra csak akkor kerülhetett volna sor,  ha a szolgáltatások ellenértékét továbbszámlázta volna a  leányvállalatoknak.   
   
Mivel az ügyben tevékenységeinek központi menedzseléséért az  MVM a leányvállalatai részéről semmilyen díjazásban nem részesült,  ezért az említett tevékenységet - ellenérték hiányában - nem lehet  az áfa hatálya alá tartozó gazdasági tevékenységnek tekinteni -  mondta ki ítéletében az uniós bíróság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A General Motors a vártnál jobb tavalyi évet zárt

Felülmúlták az elemzői várakozásokat az amerikai General Motors tavalyi eredményei a kedden… Tovább olvasom