Gazdaság

2018.08.12. 21:38

40 halász csodás megmenekülésére emlékeztek a Balatonon - ismerje meg a legendás történetet

Az idén is hálóhúzással, halászléfőzéssel, hálaadó szertartásokkal, diszkóval és tűzijátékkal emlékeztek a vonyarcvashegyiek 40 helybeli halász csodás megmenekülésére.

A legenda szerint 1729-ben – más források szerint 1739-ben – 46 halász dolgozott egy jégtáblán, amit a szél messze elsodort a parttól. A parton állók már veszni láttak mindenkit, de közben megfordult a szél, és visszahozta a jégtáblát a parthoz. Így végül csak hat halász veszett a jeges tóba, 40 megmenekült. A vonyarcvashegyiek erre a csodára emlékeznek 1994 óta minden évben augusztus elején.


Az idei rendezvény is hagyományosan a Halászparkban kezdődött, ahol a Balatoni Halászok Emlékművénél a község nevében Péter Károly polgármester, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. képviseletében Havranek Mihály horgászati igazgató, valamint a vonyarcvashegyi civil szervezetek képviselői helyeztek el koszorúkat a 40 halász emléke és általában a balatoni halászat előtt tisztelegve. Az ünnepségen részt vett Németh János keramikusművész is, aki a Szent Mihály-dombi "40 halász emlékhely" domborművét készítette.


Bővebb részletek, fotók a Balatontipp.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!