ficánka

2009.02.19. 00:55

Harmadik nap Párizsban

A mai nap volt az eddigi leghosszabb. Az Eiffel toronnyal kezdtük, bár az idő nem éppen nekünk kedvezett.

Metróval mentünk a toronyig, de nem is mentünk fel a tetejére, mivel felesleges pénzkidobás lett volna. Tiszta felhős volt az ég, igy csak a ''második emeletig'' mentünk. Igy is nagy élmény volt. :)

Eiffel toronynál

Eiffel toronynál

A toronyban különböző videókat nézhettünk meg az épitésről, számokat a felhasznált anyagokról, méretekről, s még sok érdekes dolgot. Barátnőm mondta például, hogy minden hetedik évben átfestik, s mindig kicsi más szinűre. Érdekes. :) Épitője, Gustave Eiffel először Barcelonának ajánlotta fel, de nem akarták az épitményt. Párizs szintén nem ujjongott az ötletért, több ellenzője is volt, de végül elkészült, s már el sem tudnánk képzelni Párizst a torony nélkül. Annó még Hitler is fegyvert akart a vasból csinálni, de szerencsére a hölgy, mert nőnemű a torony :) megmaradt, s nagyon népszerű.

A torony után a Diadalivet néztük meg. Ez a Champs-Elysées elején épült. Az épitmény a napóleoni háborúk alatt elesett franciák emlékére készült. Aranyos csigalépcső vezetett el a ''kilátóig''. Csodás volt a látvány. A fő utak úgy helyezkednek el a Diadaliv körül, mintha egy nap sugarai lennének. A középpont az emlékmű volt. Gyönyörű volt. Barátnőm lenn várt, mivel ő már egyszer volt az emlékmű kilátójában, s felesleges lett volna újra fizetni.

Miután lejöttem, a Champs- Elysées-t néztük meg. Ez Párizs legnagyobb sugárújta. Hát, csak néztük az árakat. Barátnőm mondta, hogy általában a nagyobb ünnepségek helyszine, s egyben a Tour de France befutó helye is. Képzelem mennyi lehet itt egy lakás ára, vagy csak a bérleti dij. :)

Amiért mentünk, az a Disney bolt volt. Mivel a Disney Land-re nem futotta még most, ezért helyette a Disney boltba mentünk. :) Szuper volt. :)

Miután kiéltük gyermekes vágyainkat a boltban, tovább mentünk a Madeline templomot megkeresni. I. Napóleon épittette a jénai csata után a francia hadsereg dicsőségére. A francia forradalom miatt nem tudták befejezni, de végül megépült. Nagyon szép volt kivülről,s belülről egyaránt.

Ezt követően az Operát néztük meg. Sajnos be nem mentünk, mert az külön belépő lett volna, s a múzeum bérlet nem tartalmazza az Operát. Kivülről is megérte azonban ellátogatni az épitményhez. Gyönyörű volt. Mozart, Beethowen és egyéb hirességek diszitették kivülről az épületet. 

Ezután a Tüllériák kertje következett, mivel tegnap már nem volt időnk megnézni. A kert a Louvre mellett helyezkedik el. Egy kis tó található a kertben, s egy kisebb diadaliv is. A kert vége egyenesen a Louvre-ba vezetett.

Ekkor még nem mentem be a népszerű épitménybe, hanem először megnézem az Orsay Múzeumot. Nagyon nagyon nagyon tetszett. 1848 és 1914 közötti alkotások voltak, impresszionista festményekkel együtt. Találkoztam Manet, Cézanne, Pisarro, Van Gogh festményeivel egyaránt, de a ''number 1'' Monet volt. Amikor művészet törit tanultam általános iskolában, már akkor is megtetszett, de most, hogy ilyen közelről láttam a festményeit, teljesen elvarázsolt. Az a sok világos vidám szin, virágok, stb. Nagyon szeretem. Az épület egyébként korábban vasútállomásként működött. Meg is jegyeztem a barátnőmnek, hogy úgy néz ki egy kicsit, mint nálunk a vasútállomás. Később olvastam utána, hogy ez tényleg az volt, s le akarták bontani, de végül szerencsére nem ez lett a sorsa. Az épület óriási. Kb. 3 órát elidőztem, de mindent megnéztem. Nagyon szép volt. Jól elfáradtam.

Ezután úgy döntöttem, ha már ott vagyok a közelben, akkor bemegyek a Louvre-ba, s amit tudok, azt megnézem. Hát, nem sok mindent tudtam megnézni. A múzeum óriási. Két órát elidőztem. Először persze a nevezetességeket néztem meg, mint Mona Lisa, stb. Mona Lisánál sorok álltak a fényképezés miatt. :) Holnap a versaille-i palotát nézem meg, s miután megérkeztem, szeretném az Invalide-ot megnézni, majd visszamenni a Louvre-ba.

Nem tudom, hogy a többiek, akik már voltak ott, hogy vannak vele, de nekem például az Orsay Múzeum jobban tetszett, mint a Louvre. Bár még nem láttam az egészet. Amit láttam, az az olasz, spanyol festészet, s egy egyiptomi kiállitás. Nekem jobban bejönnek azok a festmények, melyek nem olyan élénk, erős szinnel készültek, mint az olasz festmények nagy része, s aminek hétköznapi tartalma van. De ez gondolom eltérő mindeki esetében. Holnap visszamegyek, s majd meglátom, hogy mi a véleményem. :)

A Louvre-ból egyébként 7-kor kiindultam. Elég nehezen találtam meg a kijáratot. Erről jut eszembe, ami nem tetszik, az az, hogy mindenhol csak franciul van a kép története, vagy akár csak a cime leirva. Még a Louvre-ban is. Szerintem ez elég nagy hiba. Nem lehet úgy élvezni a képeket, hogy nem tudjuk a mondanivalóját. :( De ez más múzeumokban is igy volt. :(

A múzeum egyébként a világ leglátogatottabb múzeuma még ennek ellenére is. Az épület korábban palota volt, majd Napóleon felújittatta és múzeum rendezett be benne. Hogy őszintén bevalljam, többször volt a szemem az épület falain, mint a festményeken. Egyszerűen lenyűgöző volt az egész épület. Minden terem más freskóval. Gyönyörű volt.

A Louvre-ból, mire kitaláltam, besötétedett, igy láthattam a múzeumot kivilágitva is. Gyönyörű volt, s a város is. Hazafele szerencsére nem tévedtem el. Kaptam térképet. :) Gyalog mentem, de már csak úgy mentem, mintha robot lennék. Teljesen kikapcsolt az agyam, s a lábam. Nagyon fáradt voltam. Reggel 9 óta nem ültem le.

Miután megérkeztem, barátnőm unokatesója csinált ma is tipikus francia kaját. Egy kicsit a rakott krumplihoz hasonlitott az elkészitési módja. De az ize nagyon jó volt. Hagyma, sonka, tejföl, krumpli és sajt az összetevők. Legalábbis ezeket láttam. :) Finom volt.

Lassan azonban megyek aludni, mert nagyon fáradt vagyok. Holnap korán indulok Versaille-ba, hogy több időm maradjon majd a Louvre-ra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!