falusi turizmus

2013.12.15. 21:29

Amit a napraforgókról tudni kell…

A falusi szálláshelyek honlapjai és kiadványai között lapozgatva egyre több helyen látható 2-4 napraforgós jelzés, amely azt mutatja, hogy igényes és színvonalas vendégház kínálja a szolgáltatásait. Pár éve a napraforgós jelölés már védjegynek számít, amelyet nem használhat akárki, és amelyre eddig közel ötszáz szállásadó pályázott. Közeleg december 20, a falusi szálláshelyek fejlesztését segítő ÚMVP-pályázat beadásának határideje. Ezzel kapcsolatban is van megfontolandó jó tanácsunk…

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) budapesti irodája több mint 500 szálláshely minősítési dokumentációját dolgozta a fel a Falusi Turizmus Nemzeti Tanúsító Védjegy 2011 őszi bevezetése óta, közülük 487 vendégház kapta meg a napraforgós besorolások valamelyikét. Tény, hogy a minősített szálláshelyek legtöbbje az ÚMVP pályázatok előírása miatt pályázott és nem saját indíttatásból, de reméljük, hogy lesz ez még népszerűbb is.

Hosszú távon az a FATOSZ célja, hogy a szálláshelyek egyre inkább saját meggyőződésből válasszák a minősítést, miután megismerték és megértették a védjeggyel járó előnyöket. Igaz ugyan, hogy a védjegyért pályázva előbb rendbe kell tenni a házat, a szobákat és a kertet, ráadásul a védjegyért is fizetni kell, de mindez megtérül, mert az igényesebb és fizetőképesebb turisták hajlandók megfizetni a garantált minőséget.

A régebbi turisták és vendéglátók jól tudják, hogy a napraforgós minősítési rendszer nem új. Először a FATOSZ dolgozta ki saját tagjai részére, majd 2003-tól egy minisztériumi rendelet mellékleteként már általánosan alkalmazták. A jelenlegi magas „polcra” 2011-ben került, amikor átalakult nemzeti tanúsító védjeggyé.

Ennek a fejlődési folyamatnak a közös vonása, hogy mindmáig a FATOSZ adja hozzá a szakmai hátteret, a FATOSZ működteti országosan a regisztrált minősítői hálózatot.

A védjegy alkalmazása jelenleg nem kötelező, csak ajánlott lehetőség. Az elterjesztés érdekében a FATOSZ – a régebbi tagok előjogait nem csorbítva – egyre több olyan új szolgáltatást vezet be, amelyek csak a minősített vendégházak tulajdonosait segítik. A védjegyek jogos használói a pályázati díjért és még inkább az egyenletesen magas színvonal és minőség biztosításáért cserébe csatlakozhatnak a szövetség on-line foglalási rendszeréhez, bekerülhetnek a Magyar Turizmus ZRt és a FATOSZ más adatbázisaiba illetve kiadványaiba, részt vehetnek országos hazai és külföldi rendezvényeken akár személyesen, akár a saját reklámanyagaikkal is. Íme néhány kedvcsinálónak a védjeggyel rendelkezőknek felkínált plusz szolgáltatások közül:

- VIDÉKI VENDÉGVÁRÓ KATALÓGUS

A FATOSZ évente 10.000 példányban jelenteti meg és terjeszti folyamatosan kiállításokon, Tourinform irodákban, valamint saját hálózatunkon keresztül.

- WWW.FALUSITURIZMUS.HU HONLAP

A FATOSZ folyamatosan növekvő népszerűséggel bíró turisztikai honlapja kifejezetten a falusi turizmusra alapozva került kifejlesztésre. A honlapon rengeteg program szerepel így bizonyítva a magyar vidék gazdagságát vonzerőkben és attrakciókban. A falusi, vidéki vendégházak a honlapon online foglalhatóak, de csak akkor persze, ha a szállásadó is partner ebben.

- WWW.VIDEKJARO.HU  HONLAP

A FATOSZ által koordinált „Vidékjáró Partneri Összefogás” honlapjának célja, hogy felhívja a turisták figyelmét a „Vidék” értékeire. A www.videkjaro.hu oldalon automatikusan megjelennek a www.falusiturizmus.hu honlapon jelen lévő érvényes napraforgós minősítéssel rendelkező falusi szálláshelyek.

- ONLINE PROGRAM- ÉS SZÁLLÁSAJÁNLÓ TURISZTIKAI HÍRLEVÉL

Szövetségünk hetente küldi ki turisztikai hírlevelét több ezer turista számára. A hírlevélben programok, aktualitások mellett számos minősített szálláshely is bemutatásra kerül. Ha csomagajánlatot, különleges programot kínál vendégei számára, az Ön szálláshelye is bemutatásra kerül!

- FACEBOOK

A www.facebook.com/falusiturizmus.hu honlapon folyamatosan növekvő rajongótáborral elérhető a FATOSZ Facebook oldala! Naponta jelentkezünk hírekkel, érdekességekkel a falusi turizmus világából, és szállásajánlóval, amelyben a FATOSZ kizárólag érvényes minősítéssel rendelkező szálláshelyeket tesz közzé, valamint ezek közelében található programokat ismertet.

Ha ennél többre kíváncsi, látogasson el a Győr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Egyesület honlapjára: www.pannonland.hu. Itt megtalál mindent, ami érdekelheti: alapszabályt, minősítési szabályzatot, űrlapokat a belépéshez, mintalevelet pályázati támogatólevél igényléséhez.

Végül egy nagyon fontos dolog azok számára, akik az ÚMVP pályázatukon dolgoznak. A minősítési követelményeknél senki se érje be a pályázati kiírásban található, nem mindig teljes és pontos elvárásokkal, amikor cél és feltétel a 4 napraforgós minősítés megszerzése. Azt ajánljuk, hogy még a tervezési szakaszban töltsék le a FATOSZ vagy a megyei egyesület honlapjáról az eredeti védjegyszabályzatot, mert bármilyen eltérés esetén ez utóbbi lesz a döntő. Ettől sem a helyszínre kiszálló minősítő, sem az országos védjegybizottság nem térhet el. Kár lenne, ha valaki csak azért bukná el az amúgy elnyert támogatást, mert nem lesz odaítélhető a védjegy…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!