falusi turizmus

2009.08.02. 12:54

Csapás a falusi turizmusra

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) és a Győr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus elnökeinek közös állásfoglalása a falusi turizmust sújtó kedvezőtlen kormányintézkedésekről.

A médiák egyre többet foglalkoznak a falusi turizmus adókedvezményének megvonásával. Véleményünk szerint, mint a szakmai érdekképviselt vezetőinek, kötelességünk a tagság érdekét védeni, és mindent elkövetni, hogy a pénzügyi kormányzat ebben a kérdésben módosítson, változtasson, mérlegeljen. (Csizmadia László, országos szövetségünk elnöke is ennek szellemében nyilatkozott a Duna, az ECHO és a Hir TV-ben, a Kossuth és a Gazdasági rádiókban.)

Meg kell védeni a KSH 2007. évi statisztikája szerint országosan közel 6500 bejelentkezett falusi turizmusszolgáltatókat, akiknek a túlnyomó többsége az 5 szoba, 10 ágya kategóriába tartozik. Ök a kicsik. Ugyancsak becsapva fogja érezni magát az UMVP III. tengelyében a falusi turizmusra pályázatot benyújtók, akik döntő többsége abban bízott, hogy fennmarad a 800000, illetve az egyéb szolgáltatások 400 000 Ft személyi jövedelem adókedvezménye.

Azt is hangsúlyozni kell, hogy ezek a kedvezményt jelentő összegek bevételek, amelyekből még le kell vonni a kiadásokat (költségeket), és ami marad, csak az a jövedelem. Márpedig a költségek jellemzően a bevételek 30-40%-át teszik ki, míg a falusi vendégasztalnál pedig legalább a 60 %-át. Ha a nagyobb gasztronómia rendezvényekre gondolunk, mindenki boldog, ha a szaldó éppen hogy csak pozitív.

Ha maradnak ezek a kedvezőtlen kormányzati döntések, nyilván lesznek, akik abbahagyják, s sajnos lesznek, aki bejelentés nélkül csinálják majd tovább. Tehát mindenképpen egy megtorpanásra kell számítani, nem beszélve a vidékfejlesztésben elvárt, és közben mégis mérséklődő multiplikátori szerepről.Ez a szemellenzős döntés, amely csak a rövid távú, remélt fiskális hatásokat erőlteti, nem számol azzal a ténnyel, hogy valójában a fekete gazdaságot erősíti a kedvezmények megvonásával, ellentétben áll minden stratégiai vidék- és turizmusfejlesztési elgondolással! a várt költségvetési többletbevétel helyett bizton számíthatunk arra, hogy a regisztrált forgalom és az adóalapot képező jövedelmek szerte az országban csökkenni fognak, vagyis az intézkedés pontosan ellentétes hatásokat eredményez majd.

Érdemes elolvasni a mostani „Itthon otthon van „2009/9. agusztusi számát, amely megtalálható www.itthonotthonvan.hu oldalon. Itt olvasható egy interjú Kanyó Judittal, a FATOSZ alelnökével, melynek címe „A siker kulcsa az együttműködés". Ez a mi irányunk! Ugyanakkor a FATOSZ a LEADER Szövetség vezetőségévek közös nyilatkozat aláírására készül, amelyben a 96 HACS és FATOSZ tagszervezeteinek nevében kérjük - megfelelő érveléssel alátámasztva - a falusi turizmus adókedvezményeinek további fenntartását. Ezt a nyilatkozatot a Miniszterelnöknek, a Pénzügyminiszternek és Földművelésügyi miniszternek juttatnánk el egyidejűleg.

Ugyancsak közös összefogással próbáljuk az ésszerű gyakorlat és az általunk kiadott „Falusi vendégasztal szolgáltatás higiénés alapismeretek" füzetben már elfogadottakat érvényre juttatnia a most készülő Magánházi előállításra vonatkozó higiéniai útmutatóban.

Van még 5 hónap. Csak a remény hal meg utoljára. Ezzel tartozunk a tagságunknak.

Üdvözlettel

dr. Csizmadia László, a FATOSZ elnöke)

és

dr. Fekete Mátyás, a GyMS megyei Falusi Turizmus Egyesület elnöke

FATOSZ

FATOSZ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!