Próbálja ki Ön is!

2019.12.05. 07:40

Így tehet gazdagabbá minket az önkéntesség

December 5-e az önkéntesség világnapja. De vajon mivel gazdagodhat az, aki önkéntes munkára vállalkozik? Sok mindennel, ráadásul tevékenységével hozzájárul ahhoz is, hogy jobb legyen a világ.

Forrás: Bátor Tábor Alapítvány

Fotó: dp-photo.hu

Mindenkire vár egy ügy, cél, feladat, amelyre ha idejét, energiáját ajándékozza, hozzájárulhat ahhoz, hogy jobb legyen a világ – vallja a Bátor Tábor Alapítvány, amely az önkéntesség világnapján az önkéntesek tapasztalataiból válogatva mindenkit arra biztat, hogy vágjon bele valamilyen önkéntes munkába, mert azáltal maga is páratlan élményekkel gazdagodhat majd.

Erősebbek leszünk

Önkéntesnek lenni gyakran nem könnyű – belevágni különösen nem az. Biztosan tele vagyunk jó csomó félelemmel, hiszen nehéz sorsú, nehéz helyzetben lévő emberekkel, állatokkal találkozhatunk, vagy szembesülhetünk környezeti károkkal is. Biztosan felmerül bennünk a kérdés: hogyan fogom bírni ezt lelkileg? Pedig biztosan bírni fogjuk, mert a jó cél lebeg majd a szemünk előtt, és elsősorban nem az elesettséget látjuk majd.

Kevés dolog van, ami annyi erőt ad, mint az, hogy megerősíthetünk valakit abban, hogy segítségünkkel meg tud küzdeni egy nehéz élethelyzettel és talpra tud állni, hiszen ugyanolyan értékes ember, mint bárki más. Mindeközben nemcsak megerősödünk lelkileg, hanem az új tapasztalatoknak, élethelyzeteknek köszönhetően új képességekre, kompetenciákra is szert teszünk – ezeket pedig aztán az élet minden területén kamatoztathatjuk.

Csapatjáték

Az önkéntesség igazi csapatmunka. Olyan emberekkel dolgozhatunk együtt, akikkel máshol talán nem is találkoztunk volna. Lehet, hogy teljesen más emberek vagyunk, mással foglalkozunk a hétköznapokban, más dolgok érdekelnek minket, de egyvalami biztosan közös bennünk: az önkéntességben közös ügyért harcolunk, így igazi bajtársak leszünk.

Az áhított flow

Észre sem vesszük, hogy repül az idő, hiszen teljesen belefeledkezünk az éppen előttünk álló feladatba. A nap végén azt érezzük majd, hogy a zűrös gondolatok letisztultak a fejünkben, és teljesen új nézőpontból látjuk az életünket.

Megváltozik a világ

Káprázatos dolgokat érhetünk el az önkéntes munkánkkal: megváltoztathatjuk a világunk. Hihetetlenül hangzik? Pedig azzal, hogy megváltoztatjuk valakinek az életét, a világ is változik. Ha a rászorulókra szánjuk az időnket, ha foglalkozunk velük és a jólétükkel, megerősíti bennük, hogy nekik is érdemes küzdeniük.

Mi is az a Bátor Tábor?

A Bátor Tábor súlyosan vagy krónikusan beteg gyerekek és családtagjaik számára szervez élményterápiás táborokat és kórházi programokat. Ezek évente közel 1000 önkéntes részvételével valósulnak meg. Nekik is köszönhető az, hogy idén 2200 érintett részesülhetett ingyenes élményterápiás tábori és kórházi programban Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban. Ha valaki szívesen részt venne ezeknek a programoknak a lebonyolításában, 2020. január 1-jétől február 9-ig jelentkezhet önkéntesnek.

Borítókép: Önkéntes segít egy kisfiút a Bátor Tábor Alapítvány egyik táborában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!