Csaknem két évtized után

2019.09.24. 12:19

Újra megjelent a gyermekbénulás a Fülöp-szigeteken

Az ázsiai ország egészségügyi hatóságainak bejelentése szerint Lanao del Sur településen, a Fülöp-szigetek déli részén lett pozitív egy hároméves kislány vizsgálati eredménye.

Forrás: Shutterstock

Fotó: New Africa

A betegséget okozó vírus jelenlétét környezeti mintákon a fővárosban, Manilában és Davao városában is kimutatták. A vizsgálatok eredményét japán és amerikai intézetek igazolták.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a honlapján azt írta, „minden gyerek ki van téve az életre szóló bénulás veszélyének a Fülöp-szigeteken”.

A szigetországot 2000 októberében nyilvánították mentessé a járványos gyermekbénulástól. Az eddigi utolsó megbetegedést 1993-ban jegyezték fel.

A betegségre, amelynek kórokozója bénulást idézhet elő, nincs gyógymód, védőoltással azonban megelőzhető.

A Fülöp-szigeteki egészségügyi minisztérium bejelentése szerint a kormány oltókampányt készíti elő az öt év alatti gyerekek számára az ország nagy kockázatú területein a WHO-val és az ENSZ Gyermekalapjával (UNICEF) együttműködésben. Francisco Duque államtitkár sürgette a szülőket, hogy oltassák be gyerekeiket, mert ez az egyetlen módja a betegség feltartóztatásának és a gyerekek megvédésének.

Az egészségügyi minisztérium szerint a betegség újbóli megjelenésének okai között van, hogy kevesebben adatják be a vakcinát, nem veszik észre időben a tüneteket és nem megfelelőek a higiéniás körülmények.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!