Életstílus

2018.08.29. 13:18

A Nébih utánajárt, ihatjuk-e nyugodt szívvel a limonádét

,,A citrusok héja emberi fogyasztásra nem alkalmas." - olvashatjuk számos üzletben a figyelmeztetést. De vajon tényleg így van?

Sokak számára a nyári kánikula egyet jelent a frissítő limonádékkal. A citrusok többségét azonban növényvédő szerekkel kezelik, így adja magát a kérdés, hogy kioldódhatnak-e a kezelt citrom héjáról ezek a szerek az italunkba? És ha igen, milyen mértékben? Ennek járt utána a Nébih Szupermenta programja.


„A citrusok héja emberi fogyasztásra nem alkalmas." – olvashatjuk számos üzletben a figyelmeztetést. De vajon tényleg így van?

 • Mi történik, ha felületkezelt citromból limonádét készítünk?
 • Kioldódhatnak-e italunkba a citrusok héjából a növényvédő szerek? 
 • Érdemes-e átmosni a citromokat fogyasztás előtt?

 • A kérdések megválaszolásához véletlenszerűen kiválasztott citromokon végeztek szermaradvány méréseket, mosási kísérleteket és kioldódási vizsgálatot a Nébih szakemberei.


  A citromok először egy teljes szűrővizsgálaton estek át. Mind a héjukban, mind a húsukban megmértük a növényvédőszer-maradék mennyiségét. Szerencsére egyik tételben sem volt határértéket meghaladó mennyiségben szermaradvány.

   

  Fotó: Pixabay

  Fotó: Pixabay  Következő lépésként 3 különböző mosási fázison estek át a citromok: sima vizes lemosáson, mosogatószeres dörzsölésen és almaecetes áztatáson. Hatékonyság szempontjából elmondható, hogy nincs jelentős különbség az egyes technológiák között. Általános jó tanács, hogy fogyasztása előtt otthon is érdemes mindig alaposan lemosni a friss gyümölcsöket és zöldségeket.


  A vendéglátóhelyeken külön előírás vonatkozik a gyümölcs- és zöldségfeldolgozásra. A romlásra gyanús vagy roncsolt termékeket ki kell válogatni, majd áztatással, folyó vizes öblítéssel, végül csepegtetéssel zárul az előkészítés.


  A kioldódási vizsgálat 4 különböző közegben (sima és szénsavas vízben, kólában, valamint alkoholos italban), 3 időtartamban (20 perc, 1 és 24 óra) történt. Az eredményei azt mutatják, a kioldódás olyan csekély, hogy az akut kockázat eléréséhez legalább 75 liter limonádét kellene elfogyasztanunk egyetlen nap alatt. Ugyanakkor a hosszú távú fogyasztás esetén természetesen továbbra is fontos szempont a mértékletesség.

   

  Élelmiszerbiztonsági tippek házi limonádé készítéséhez:


  - Csak olyan citromot vásároljunk, amelynek jelölésén szerepel a származási hely, a forgalmazó és a kezelés módja.


  - Előkészítésnél ügyeljünk a környezet tisztaságára, a személyi higiéniára.


  - Az italhoz jó minőségű csapvizet vagy ásványvizet használjunk.A gyümölcsöket és fűszernövényeket csak alapos lemosás és lecsepegtetés után használjuk fel.

  Címkék#Lilla

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!