Életstílus

2018.04.05. 09:00

Nagyszülők a trónon

64 éve uralkodik II. Erzsébet, a 70 évesen beiktatott Donald Trump az eddigi legidősebb amerikai elnök, Mészáros Márta pedig 86 évesen újra filmdíjra esélyes. Példájuk azt bizonyítja: a sokadik X után is lehet valaki sikeres és aktív.

Borbola Lilla

 

„Nagy kegyelem számomra, hogy az útnak ezen az olykor kicsit nehéz, utolsó szakaszán olyan nagy szeretet és jóság vesz körül, amit el sem tudtam volna képzelni" – jelentette meg az olasz Corriere della Sera napilap a 90 éves XVI. Benedek szavait, amelyeket érte aggódó híveinek írt. Az emeritus pápa idős korával és hanyatló egészségi állapotával indokolta meg lemondását öt évvel ezelőtt. Bár ő már visszavonult, sokan a hetedik, sőt a nyolcadik X után is aktívak.


Vének tanácsa ma

Benedek utódja, Ferenc pápa 81 évesen áll a katolikus egyház élén, de nem ő az egyetlen időskorú egyházi vezető: Tendzin Gayco, azaz a dalai láma 82 évesen tölti be a tibeti buddhizmus legfőbb posztját. Ezek a tisztségek többségükben halálig tartanak, így nem ritka, hogy időskorúak viselik a címeket.

A világi vezetők között is találunk olyat, aki túl van a nyolcadik X-en: a világ utolsó hivatalban lévő császára, a japán Akihito 84 éves – bár már bejelentette: 2019-ben lemond címéről fia javára. II. Erzsébet a leghosszabb ideje trónon lévő brit uralkodó: a 64 éve regnáló királynő áprilisban tölti be a 92. életévét. A nem öröklődő tisztségek esetén alacsonyabb korral is lehet rekorder valaki.


2017 januárjában Donald Trump lett az Egyesült Államok történetének legidősebben hivatalba lépő elnöke az akkori 70 életévével. Bár az amerikai elnök személyisége megosztja a világot, általánosságban azért elmondható: szükség van az idősekre a politikában. – Az időseknek nagyobb az élettapasztalatuk, általában higgadtabban tudják kezelni a problémákat. Mindannyiunk számára ismert például a vének tanácsának intézménye az ókorból, a jelenség tehát nem új keletű – mondta Szabó Nelli szociológus.

Mészáros Márta nem fogyott ki az ihletből. Filmre vitt mondanivalóját értékeli a filmes szakma. Fotó: MTI

Mészáros Márta nem fogyott ki az ihletből. Filmre vitt mondanivalóját értékeli a filmes szakma. Fotó: MTI

Rocknagyi és legendák

A film- és zeneipar, illetve a show-biznisz is számos élő legendával büszkélkedhet. A tavalyi év a „friss nyolcvanasoké" volt: Morgan Freeman és Anthony Hopkins is 2017-ben ünnepelte a kerek évfordulót, és mindketten új nagyszabású filmekben is szerepeltek. Előbbi a Vén Rókák című vígjátékban, utóbbi a Transformersben mutatta meg, hogy tényleg nem csak a fiataloknak áll a világ a filmiparban. A még mindig gyönyörű Jane Fonda szintén nemrég töltötte be a 80-at, ami nem akadályozta meg abban, hogy szerepeljen a Netflix egyik legmenőbb és legújszerűbb sorozatában, a Grace and Frankie-ben. „Megtörtént. Idősödő nőket mutatunk be. Az emberek úgy gondolnak az életre, mint egy ívre: megszületsz, elérsz a középkorig, aztán jön a hanyatlás. De az öregedés nemcsak lefelé tartó ív lehet, hanem felfelé vezető lépcsősor is, minél idősebb vagy, annál fejlettebb a személyiséged, annál inkább önmagaddá válsz" – nyilatkozta a sorozat kapcsán a társadalmi szerepvállalásairól is ismert Fonda.


A „rocknagyiként" emlegetett Tina Turner ugyan még „csak" 78 éves, de aktívan részt vesz a márciusban Londonban debütáló, életéről szóló musical színpadra állításában. Az énekesek közül a pálmát azonban a 100 éves Vera Lynn viszi, aki a születésnapja alkalmából piacra dobta 28. lemezét. A brit dalszerző és énekesnő, a legidősebb ma élő ismert előadó a világháború alatt lett ismert, a brit hadsereg katonáinak adott koncerteket. Szintén élő legenda a stroke-ból felépülő Kirk Douglas, aki érthető okokból ugyan már nem szerepel filmekben, de 101 évesen megjelent menye, Catherine Zeta-Jones oldalán a januári Golden Globe-gálán.

Jane Fonda kisugárzása ma is magával ragadó. Fotó: MTI

Jane Fonda kisugárzása ma is magával ragadó. Fotó: MTI

A magyar színészszakma legidősebb tagja a 102 éves Gyulányi Eugénia. „Jenci néni" még ma is fellép versekkel, prózákkal, és számos költeményt tud fejből. Mészáros Márta 86 évesen is rendez, Aurora Borealis című új filmjével a Magyar Filmdíj egyik jelöltje volt, de férje, Jancsó Miklós (†2014) és a szintén elismert Makk Károly (†2017) is alkotott idősen: előbbi 90 évesen, utóbbi 84 évesen rendezte utolsó filmjét.


„Kipattintott" nagypapák

Az idő az elmúlt évtizedek akcióhősein sem telt el nyomtalanul, de közülük többen mindezt elég jó formában és kellő humorérzékkel kezelik. Jó példa erre a Feláldozhatók (The Expendables) háromrészes filmsorozata, ami egyben a nyolcvanas-kilencvenes évek akciófilmjeinek ironikus újraértelmezése is. Olyan színészeket vonultat fel, mint a filmben forgatókönyvíróként is közreműködő Sylvester Stallone (71), Arnold Schwarzenegger (70), Harrison Ford (75), de a felejthetetlen Chuck Norris (77) is feltűnik benne.

Természetesen az egészségi állapot nagyban befolyásolja az időskori aktivitást, és túlvállalnia sem szabad senkinek magát, de célokra ebben a korban is nagy szükség van – mondják a szakemberek.

– Az időskori társadalmi szerepvállalás segítheti az életvidám időskor elérését, fenntartását. Ilyenkor a szépkorú hasznosnak érzi magát, örül, hogy még tud adni. Az aktivitását leginkább az képes fenntartani, aki nyitottságát és befogadóképességét megalapozza és fejleszti. Az emberek időskorukra sem sematizálhatók, az aktivitás nagyon változatos, egyéni lehet, az inaktivitás azonban egy idő után biztos, hogy kiüresít, beszűkíti és leépíti a személyiséget. Ma már a közvélemény is mindinkább elfogadja, hogy az időskor nem lehet a semmittevés időszaka. Célokra, inspirációkra, önmegmérettetésre, sikerélményekre, örömökre és elismerésre van szükség. Ezek nélkül nagyon sivárrá és nyomasztóvá válhatnak az utolsó évek – véli Szabó Nelli társadalomkutató.

Arnold Schwarzenegger és Sylvester Stallone a hetvenen túl sem lépett ki akcióhősszerepekből. Fotók: MTI

Arnold Schwarzenegger és Sylvester Stallone a hetvenen túl sem lépett ki akcióhősszerepekből. Fotók: MTI

Meddig vállaljon felelősséget?

A sokakat érintő, döntéshozó pozícióban lévő idős emberek közéleti szerepvállalásában lényeges tényező az egészségi állapot, és hogy milyen objektív korlátok jelentkeznek, hol tart az illető a biológiai öregedés folyamatában, milyen megmaradt szellemi és fizikai képességekkel rendelkezik, érzékszervei és erőnléti állapota alkalmassá teszi-e őt a vállalt feladatok ellátására, és hogy ezek mennyire tudatosulnak az egyénben. Fontos a belátás képessége – fogalmazott Szabó Nelli szociológus.

Sportlegek

A londoni olimpián 71 évesen állt a rajthoz a kínai díjlovagló, Hiroshi Hoketsu. A sportolói „leg" az indiai Fauja Singh, a 106 éves maratonfutó.

 

 Cikkünket a Kisalföld hetente csütörtökön megjelenő Bizalmasan mellékletében olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!