Életstílus

2018.04.25. 09:00

13+1 kérdés és válasz - Szabadfi Szabolcs, az ország pékje és a kovász mestere

Szabadfi Szabolcs az ország pékje és a kovász mestere címmel büszkélkedhet, igazi szaktekintély, aki számára a sütés valódi misszió. Minden hétköznap 20 órakor az Ide süss! - Az ország nagy cukrászversenye című gasztrorealityben láthatjuk a Viasat 3-on, ahol a műsor egyik zsűritagjaként értékeli az amatőr cukrászok költeményeit.

Munkatársunktól

1. Milyen gyakran főz csak saját maga, a család vagy a barátok örömére?

Minden hétvégén, leginkább hosszan sült húsokat.


2. Van kedvenc alapanyaga? Mi az?

Liszt (kovász), friss zöldségek.


3. Mi az, amivel soha nem lenne hajlandó dolgozni? Miért?

Pacal – egyszerűen soha sem sikerült megbarátkoznom vele. Illetve az adalékanyagok – nem tartom jónak ezek használatát. 


4. Ha választhatna, kivel készíttetné el magának a tökéletes reggelit?

Édesapámmal közösen, de sajnos vele már nem tudom. 


5. Mi lenne a tálcán?

Tojás, szalonna, hagyma, kefir, joghurt, gyümölcs és ropogós, friss pékáru, kovászolt kenyér. 


6. Mióta tud főzni?

8 éves koromban kaptam meg életem első szakácskönyvét, ami kifejezetten gyerekeknek szólt – abból készítettem el az első próbafőzéseimet. Almás palacsinta volt az első, amit sütöttem, a tésztába volt belereszelve az alma, nagyon büszke voltam rá. Utána jött a vajas pogácsa, ezt a két dolgot készítettem el akkoriban. Nagyon élveztem. 


7. Milyen típusú ételeket fogyaszt a legszívesebben?

Tunkolós ételeket, apró falatokat, mindenféléből sok kicsi falatot, természetesen a másik ételét is megkóstolva. 

 


8. Fontosnak tartja az egészségtudatos táplálkozást?

Igen, nagyon fontosnak tartom: mindent szabad fogyasztani, csak mértékkel.


9. Mit tesz ennek érdekében? 

Igyekszem odafigyelni, mindig szezonális, helyi, friss alapanyagok után kutatok, ebben hiszek, ez az alapja a tudatos étkezésnek. 


10. Mi volt a legemlékezetesebb konyhai baki, amit nem szeretne megismételni?

Mivel pék vagyok, ez valójában egy pékségben történt, életem első munkahelyén, nagyon fiatalon, a Balatonnál. A barátaimmal Tihanyban üzemeltettünk egy kicsi pékséget és édesanyámék eljöttek látogatóba. Nagyon büszke voltam a helyre, a csapatra, magamra, de egyszer csak füstölni kezdett a hely: az összes cseresznyés rétest a kemencében felejtettem, elégett. Iszonyat ciki volt az egész. 


11. Melyik konyhai eszközt tartja valóban nélkülözhetetlennek?

A kezeimet. 


12. Mi az, amit soha nem használna?

Adalékanyagokat, illetve mikrohullámú sütőt.


13. Milyen az ön számára az ideális konyha?

Fizikai mivoltában: legyen benne egy remekül működő kemence. Gondolatiságban pedig friss, szezonális alapanyagokat használ, kerüli az adalékanyagokat és az öncélú trükköket.


+1: Mi a kedvenc étele? (esetleg recepttel)

Marhapörkölt, sóskafőzelék, rakott krumpli 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!