Életstílus

2017.09.05. 09:00

Itt az ősz, itt az orrfújás

A meghűlés vagy megfázás a fertőző betegségek leggyakoribb formája, az orvoshoz fordulás is ebben az enyhe kórképben a leggyakoribb. Ennek az oka egy vírusos fertőzés, melyben a légutak az érintettek. A statisztika szerint ebben a kórformában a felnőttek évente 35 alkalommal betegszenek meg.

Több mint 200 vírus ismeretes, mely ebben a kórformában mint kiváltó tényező előfordulhat. A leggyakoribb, az orrnyálkahártya gyulladásáért felelős Rhino-vírus (30–50%) és a Korona-vírusok (10–15%).


Bárhol lecsaphat ránk és megbetegíthet


A vírusok többsége kétféle módon terjed, a leggyakoribb a cseppfertőzés, mely belélegzett levegővel kerül a szervezetbe, illetve a fertőzött váladékkal szennyezett eszközök használata, mely hasonlóan vírusos fertőzéshez vezethet! A legyengült immunrendszerű szervezetet könnyebben betegítik meg a vírusok, erre hajlamosít, ha valamilyen okból (stressz, áthűlés, vitaminhiány, más betegség stb.)  a szervezet már érintett. A kórkép jellemző időszaka a késő őszi, téli, tavasz eleji hónapok. Gyakran jelentkezik akkor, amikor az ember fáradt, kialvatlan. A betegség lezajlása nem jelent védettséget az azt okozó vírusokkal szemben.


Aki beteg, az inkább maradjon otthon


A mindenki által ismert tünetek rendkívül kellemetlenek lehetnek. A köhögés, torokfájás, „szemviszketés", nátha, tüsszögés, heves orrfolyás, a folyamat súlyosbodásával az orrváladék sűrűvé válhat. A munkában lévők többnyire nem is maradnak otthon ezekkel a kellemetlenségekkel. Ez nem szerencsés, hiszen e vírusok cseppfertőzéssel terjednek el szinte járványszerű méretekben, annyira, hogy egy-két nap alatt egy-egy munkahelyen, gyermekközösségben már mindenkin jelentkeznek a korántsem kellemes tünetek.


Bőséges folyadék és sok pihenés

A betegséget nem lehet gyógyítani, csupán a tüneteket enyhíteni. A beteg, ha csak lehet, maradjon otthon (az első napokban fertőz leginkább), meleg környezet, sőt, láz esetén ágynyugalom is kívánatos. Az orrváladék fellazítását, ürülését elősegíti a bőséges folyadékfogyasztás. Általánosan használt az aszpirin, ami valamelyest mérsékli a tüneteket, és fokozza a vírusürítést. 


Eukaliptusz és mentol

Gyerekeknek láz vagy fájdalom csillapítására inkább paracetamol vagy ibuprofen ajánlható. Az infralámpa használata segíthet felszakítani az orr- és orrmelléküregekben lerakódott váladékot. Különböző illóolajok (eukaliptusz, mentol, hibiszkusz, kámfor) inhalálása, belélegzése is jótékony hatású lehet.

Óvni kell a gyerekeket

 7–10 alkalommal is előfordulhat a megfázás vagy meghűlés csecsemő- és gyermekkorban. 

 

Dr.Pellek Sándor PhD

Cikkünket a Kisalföld hetente kedden megjelenő Gyógy-ír mellékletében olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában