Életstílus

2017.09.09. 14:28

Ha érzelmileg kimerült, a hangokra is érzékenyebben reagálhat

Az érzelmileg kimerült nők sokkal érzékenyebbek a hangokra, amikor stressznek vannak kitéve. A túlérzékenység miatt akár egy normál hangerejű beszélgetést is rendkívül hangosnak érzékelhetnek.

Nem csak fizikailag lehetünk kimerültek, hanem érzelmileg is – és ez a hallásunkra is hatással lehet.


Az érzelmi kimerültség fakadhat a túl sok munkából és az érzelmi túlterheltségből is. Főbb jelei az alacsony stressztűrés, a figyelmetlenség, a motiváció hiánya és a fizikai fáradtság. Bárkit érinthet, de különösen a nőknél jellemző az előfordulása - olvasható a minden ami hallás blogon..


A svéd Karolinska Intézet egy korábbi tanulmányában kimutatta, hogy az érzelmileg kimerült nők sokkal érzékenyebbek a hangokra, amikor stressznek vannak kitéve. A túlérzékenység miatt akár egy normál hangerejű beszélgetést is rendkívül hangosnak érzékelhetnek. Ezzel szemben a kevésbé kimerült emberek nem érzékenyek ennyire a hangokra, miután stressz éri őket.

A hangokra való túlérzékenység tulajdonképpen egy természetes, védekező reakció a stresszre, hogy ezáltal is elkerüljük a lehangoló helyzeteket és környezetet.


A tanulmány rávilágít, hogy az orvosoknak a halláskárosodás diagnosztizálásában és kezelésében figyelembe kellene venniük, hogy a páciens érzelmileg kimerült-e, és mekkora stressznek van kitéve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában