Életstílus

2017.04.11. 09:00

5 izgalmas saláta a kertbe

Hol van már az idő, amikor a salátát az ecetes-cukros lében úszó fejessaláta-levelek jelentették? Ma már számos zöldsalátaféléhez hozzájuthatunk, s persze a kertünkben is megtermelhetjük őket.

  

Rukkola 


A rukkola, azaz borsmustár talán a legnépszerűbb zöldsalátafajtává vált az utóbbi években. Pikáns, karakteres íze miatt nagyszerűen társítható a szolidabb ízvilágú zöldségekkel és más ételekkel, beleturmixolhatjuk krémlevesekbe, de feldobhatjuk vele a köreteket is. Nagyszerűen illik a mediterrán konyha fogásaihoz. 

Több fajtája kapható, az erősen szabdalt levelű változattól a sima szélűig. Gyorsan fejlődik – három hét alatt zsenge salátalevelekhez jutunk –, és balkonládában is jól termeszthető, annál is inkább, mert kis helyen is sokat terem. 

A rukkola egyéves növény, magját áprilistól folyamatosan vethetjük, lehetőleg napos helyre. A földjét tartsuk enyhén nedvesen, és amikor szükséges, gazoljuk ki! A zsenge leveleket szedjük, ne hagyjuk túlságosan megerősödni. Mivel gyorsan megfonnyad, még a hűtőszekrényben is, mindig csak annyit szedjünk le, amennyit gyorsan fel is használunk. 


Pak choi


A magyarul bordáskelnek vagy mustárkáposztának is nevezett, enyhe ízű salátaféle Kínából származik, s a Távol-Keleten a mindennapi étrend szerves része. Magas az A- és C-vitamin-, béta-karotin-, kálium-, vas- és kalciumtartalma, rosttartalma segíti az emésztést. Általában gőzben párolják és köretként tálalják, de fűszerezve, wokban hirtelen megsütve – más zöldségekkel, például édes káposztával és répával keverve – is finom, ilyenkor ízesítsük fokhagymával, gyömbérrel és szójaszósszal, s akár savanyíthatjuk is. 


A mag kelésétől számított négy hét múlva szedhető; április közepén-végén érdemes (először) elvetni, hogy a tavaszi fagyok ne károsíthassák a magokat, egy évben három menetben is vethető. Levele és szára, megvastagodott levélnyelei is ehetők, íze fűszeres, egyesek szerint mustárra, mások szerint kicsit a zellerre emlékeztet. Könnyen termeszthető, a napfényes helyeket kedveli és sok öntözést igényel, lehetőleg laza talajon.


Madársaláta 


Ez a semleges ízű, húsos levelű, laktató salátaféle – galambbegy salátának is nevezik – szinte minden ételhez illik. A 10–15 centi magasra növő salátaféle vadon is terem, s a kertekben sem igényes. Minden talajon megél, de igazán ízes leveleket tápanyagban dús talajon tudunk elérni. Félárnyékban is szépen fejlődik, nem igényel túl sok vizet, mindössze a gyomlálásra kell gondot fordítanunk. Magjait 2–3 cm mélyre vessük; kéthetes ciklusokban vetve folyamatosan biztosítja az ellátást. Balkonon is megél, de vethetjük a kert kihasználatlan sarkaiba vagy üresen maradt ágyásaiba is. 

Nem árt tudni, hogy ha ősszel vetjük el, a téli vitaminhiányos időszakban juthatunk friss, vitamindús salátalevelekhez. Szedéskor az egész növénykét, a teljes tőrózsát szedjük le. 

A madársaláta antioxidánsokban, A-, B- és C-vitaminban gazdag, rosttartalma miatt jótékony hatással van az emésztésre, béta-karotin-tartalma pedig a fáradtság leküzdésében segít. 

Már a Napkirály korabeli francia ínyenc királyi konyhának is része volt, mapedig az egészséges étrend tökéletes alapanyaga. Ha szeretnénk megőrizni teljes vitamintartalmát, nyersen fogyasszuk, dióra emlékeztető íze nem kíván mást, csak egy kis klasszikus vinaigrette-mártást. 


Tépősaláta 


A tépősaláta jellegzetessége, hogy levelei megnőve is zsengék maradnak, nem keserednek meg, s nem állnak össze fejjé. Gyorsan nő, bőtermő, sokáig szedhető, akár az erkélyládából is. Nemcsak finom, hanem fodros-színes leveleivel díszíti is a kertet, zöld és bordós változatai is léteznek. Áprilisban vessük el a magjait, hogy 4–5 hét múlva már szüretelhessük.


Jó vízelvezetésű talajba vessük, akár félárnyékba is, április elejétől a nyárközepéig folyamatosan, 30 cm-es sortávolsággal. A szedésre alig néhány hetet kell várni. Kártevői nem nagyon vannak, egyedül a csigák jelentenek rá veszélyt, és túl sok gondozást nem igényel, 

fiatal korában ritkítsuk, ha szükséges. Ültethetjük másodveteményként, a fővetemény sorai közé vagy az ágyások szélére, dekoratív szegélynek. 


Mizuna  


Ez az egzotikus, cakkos levelű salátaféle szintén a Távol-Keletről érkezett hazánkba, Japánban a legelterjedtebb.  Saláta méretű, de valójában egy káposztaféle. 


Félárnyékban és napon is jól érzi magát, akár konténerbe, balkonládába is ültethetjük. Az öntözést igényli és meghálálja, kellő mennyiségű vízzel ellátva gyorsan és bőségesen terem, és a tűző napot is jól bírja. Körülbelül 10 cm magasra nő. Akár ötször is vethetünk belőle egymás után, s mivel fagytűrő,különösen alkalmas másodvetésre. 

Aromás, fűszeres, kissé csípős íze miatt salátában jó köret húsokhoz, grillezett ételekhez, de általában néhány levél elég belőle, nehogy elnyomja a saláta többi összetevőjének ízét.


Fotók: Dreamstime

Cikkünket a kéthetente kedden megjelenő Lakás és Kert magazinban találják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!