Életstílus

2017.01.17. 19:36

Krónikus köhögés is lehet a betegség tünete

A magyar lakosság több mint fele már megtapasztalta a reflux kellemetlen tüneteit. Sokszor azonban nem is tudunk róla, hiszen előfordul, hogy a jelekből egészen más problémára gondolunk. Szegedi olvasónk kérdéseire dietetikus válaszolt.

Kancsár Tímea

– A lakosság legalább fele már megtapasztalta a reflux tüneteit. Ilyen a gyomorégés, a szegycsont mögötti égő fájdalom, fulladásérzés, gyomorfájdalom, böfögési kényszer, puffadás étkezések után vagy akár étkezések között is – sorolja [namelink name="Polgár Annamária"][namelink name="Polgár Annamária"] a zavaró jeleket. Az Aranyklinika dietetikusa többek között szegedi olvasónk, [namelink name="Fekete Istvánné"][namelink name="Fekete Istvánné"] kérdéseire is válaszol. Rávilágít: a reflux vagy GERD az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri megbetegedés. Alapvetően a tápcsatorna felső szakaszát érinti, annak az összetett működési zavara.

Titokzatos tünetek

– Összekeverhetjük a tüneteket más betegségével? – kérdezzük a szakembert. – Nagyon gyakori, hogy akár tünetmentes is lehet. Negyvenéves kor felett gyakrabban előfordul. A magyar lakosság akár 55 százaléka érintett lehet, és 28 százaléka veszélyeztetett savas visszafolyás miatt. A reflux gyakran okozhat fül-, orr- vagy gégészeti elváltozásokat, mint például krónikus köhögést, csuklást, torokfájást, gégegyulladást vagy akár asztmát – mutat rá Polgár Annamária. Elmondja, mit kell tennünk, ha tapasztaljuk a tüneteket.

 

Polgár Annamária.

Polgár Annamária.

Gyógyítható, de a kivizsgálás kellemetlen

A probléma az, hogy vény nélküli gyógyszerek tömkelege kapható gyomorégésre, puffadásra, és ezért diagnózis nélkül szedik be a páciensek a gyógyszereket.


A megfelelő étkezés és életmódváltás azonban nagyban segítheti a tünetek enyhülését. Ha igazolódott a reflux fennállása, akkor savtermelést gátló gyógyszerekkel javulást idézhetünk elő rövid időn belül – tudjuk meg a szakembertől.

 

A gyomorégés is a reflux tünete. Fotó: Dreamstime

A gyomorégés is a reflux tünete. Fotó: Dreamstime

A kivizsgálást legfőképpen az emésztőrendszer felső szakaszának, a nyelőcsőnek vagy gyomornak az endoszkópiás vizsgálatával lehet elérni,  röviden nyelőcső- vagy gyomortükrözéssel. Az orvos közvetlenül feltérképezi az emésztőrendszer felső szakaszának állapotát, és akár szövettani mintát is tud venni.

Mit tehetünk otthon?

A reflux betegséggel leggyakrabban a következő kiváltó okokat hozzák kapcsolatba: elhízás, szűk ruha, terhesség, lefekvés előtti étkezés, kávé- és/vagy alkoholfogyasztás, dohányzás, bizonyos gyógyszerek fogyasztása, vízszintes testhelyzet. Élelmiszerek közül  pedig a citrusféléket, mint például a narancsot vagy a mandarint, a csokoládét, a zsíros, sült, fűszeres ételeket, paradicsomos ételeket (például spagettiszószok, pizza stb.).


A fent említett élelmiszereket és a teát, a kólát, szénsavas üdítőket érdemes egy időre elhagyni vagy fogyasztásukat minimalizálni. A táplálkozás alapját a zöldségek, főzelékfélék, a nem citrusféle gyümölcsök, a gabonák és a sovány húsok fogyasztása képezze.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!