Életstílus

2017.01.24. 08:00

Intim zóna - Meddig legyünk türelmesek?

Dr. Stummer János szülész-nőgyógyász szakorvos rovata.

kisalfold.hu

Tisztelt Doktor Úr!

Fél éve próbálkozunk kisbabával, eddig sajnos sikertelenül. Nem akarunk türelmetlenek lenni, de nagyon nehéz ilyenkor a várakozás. A próbálkozások előtt voltam orvosnál, mert folyamatos folyással küzdöttem. Ez szerencsére megoldódott, más problémát nem találtak nálam. A férjemnél sem lehet (elvileg) probléma, hiszen neki már van két gyermeke egy korábbi házasságából. 32 éves vagyok, tudom,  ilyenkor már előfordulhat, hogy nehezebb a teherbe esés, ezért kérném tanácsát: mikor kérjünk egy komolyabb kivizsgálást? Ezen az apának is részt kell vennie? 

Köszönöm megtisztelő válaszát.

Andrea

 

Tisztelt Andrea!

A meddőségi kivizsgálás életkortól függetlenül zajlik első körben, és legalább egyévnyi sikertelenség után indokolt elkezdeni a megfelelő protokoll szerint a kivizsgálást. Ilyenkor természetesen a férfi partnert is szinkron vizsgálja urológus, és kettejük eredményeitől függően zajlanak a továbbiak. Természetesen ez a menetrend akkor érvényes, ha rendszeres, szabályos menstruációkról beszélünk, és a korábbi vizsgálati eredmények alapján nem merült fel semmilyen, a teherbe esést nehezítő vagy megakadályozó tényező (pl. mióma, méhfejlődési rendellenesség, súlyos endometriózis, a méhen vagy a petefészken végzett korábbi műtét, súlyos anyai betegség). 

Tehát javaslom, még várjanak türelemmel legalább fél évet a vizsgálatokkal.



Fogamzásgátlás

Tisztelt dr. Stummer János!

32 éves vagyok, egy gyermekem van. Most készülök vissza dolgozni, ezért egy-két éven belül nem tervezünk kisbabát. Sajnos fogamzásgátló tablettát a visszereim miatt nem szedhetek, ezért abban kérném a tanácsát, hogy milyen módszert javasol. Eddig óvszerrel és hüvelykúppal védekeztünk, de jó lenne egy kényelmesebb megoldást találni. Nem tudom, hogy a spirál ilyenkor jó megoldás lehet-e, vagy ezzel még várnom kell, amikor már biztosan nem tervezünk több gyermeket. 

Köszönöm válaszát.

Klaudia


Tisztelt Klaudia!

Az ön esetében a spirál jó választás lehet, hiszen már szült egyet, és még pár évig megbízható,kényelmes fogamzásgátlási módszert szeretne. A visszeresség miatt a hormonális fogamzásgátló valóban nem lenne ideális megoldás, de az óvszer még választható megoldás lehet. A spirálokra egyöntetűen érvényes, hogy 5 évente cserélni kell, időközben pedig bármikor levehető, ha mégis babát akar vagy egyéb probléma van vele kapcsolatban.

Ételek, amelyek a termékenységet támogatják


Táplálkozási szakértők szerint a humusz, a lazac és a joghurt is növelheti a teherbe esés esélyét. Ehhez természetesen a leendő anyukák az egészséges, kiegyensúlyozott étrenddel járulhatnak hozzá, valamint azzal, hogy elegendő vitamint és ásványi anyagot juttatnak a szervezetükbe.


A táplálkozási szakértők szerint érdemes támaszkodni arra az étrendre, amelyet az országban működő termékenységi klinikák munkatársai dolgoztak ki.  


Érdemes humuszt fogyasztani, amely antioxidáns, emellett gazdag cinkben és folsavban, valamint lazacot, mert ez a halfajta az esszenciális zsírsavak forrása: támogatja a reproduktív rendszert. A természetes joghurt pedig kalciumban gazdag, ami fontos a terhesség folyamán.


Jó táplálék a csicseriborsó is, amely természetes zsír- és fehérjeforrás. Tartalmaz folsavat és cinket is. Az avokádó az omega-3 zsírsav mellett folsavat és cinket is tartalmaz, valamint B- és E-vitaminokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!