Életstílus

2015.07.08. 13:58

Készítse fel bőrét a napozásra!

A bőr arányaiban a legnagyobb tömegű szervünk, az elsődleges védelmi rendszer, amely megóv a külső hatásoktól. Ezért bőrünkre épp úgy érdemes vigyázni, mint minden szervre. Ez a megállapítás különösen igaz nyáron, amikor néhány perc alatt le lehet égni.

Munkatársunktól

Délben soha

Nem lehet elégszer ismételni a fokozatosságot a napozás kapcsán. Nagyon nem mindegy, hogy felkészítjük vagy kikészítjük bőrünket a nyári napon. Alapszabály, hogy a déli órákat kerülni kell, a legjobb, ha 11 órától 15 óráig egyáltalán nem próbálkozik senki napozással, mert annak csúnya leégés lehet a vége. A leégett bőr – főleg, ha többször megtörténik –könnyen elrákosodhat.

De mivel is van dolgunk? A napfényben lévő UV-A sugarak ellen is védelmet biztosítanak egyes naptejek, igaz, a megjelölt faktorszám mintegy harmada érvényes. Amire igazán jók, az az UV-B sugárzás.

A kulcs a faktorszám

Minden előtt kezdjük a megfelelő faktorszámú naptej vagy napolaj kiválasztásával. A fényvédő faktorszám azt mutatja, hogy hány perccel nyújthatjuk a napon tartózkodást leégés nélkül. Minél fehérebb a bőrünk, annál nagyobb faktorszámú naptejre van szükség. A bőrtípusok 1-6-ig osztályozhatók. Az 1-es kategóriába tartozó nagyon fehér bőrűek 3 percnél többet nem tartózkodhatnak a napon. Számukra a 20-as faktorszám naptej összesen csupán 1 órán át biztosít védelmet.

 

Életveszélyes lehet elaludni.

 

Fokozatosan, apró trükkökkel

Napozós időszak előtt érdemes testradírozást csináltatni, így az elhalt hámrétegtől megszabadulva lehet barnulni. Kezdetben csak 5-10 percet szabad tölteni a napon, de csak szigorúan alacsony UV-sugárzásnál és a déli órákat kerülve. Tévhit, hogy a kezdeti barnaság mindentől megóv, csupán néhány percnyi „egérutat" jelent a leégés elől. Később az 5-10 percből több is lehet, de csak a szabályok betartásával.

Hasznosak lehetnek az önbarnító krémek is, ezek közül van, amely akár 15 faktoros védelmet is biztosít. Az önbarnítók lényege, hogy a bőr legkülső hámrétegének sejtjeivel lép reakcióba, barnára festve a szaruréteget, így barna színt kölcsönöz a bőrnek. Napozás után se feledkezzünk meg bőrünkről: érdemes nyugtató spary-t permetezni magunkra és sok folyadékot, valamint gyümölcsöt fogyasztani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!