Életstílus

2014.11.06. 17:56

Elveszettnek hitt John Steinbeck-mű kéziratát találták meg

A With Your Wings (Szárnyaiddal) című elbeszélés kitalált története egy afroamerikai harci pilótáról szól.

Egy elveszettnek hitt John Steinbeck-novella kéziratát találták meg a texasi Austinban.

A With Your Wings (Szárnyaiddal) című elbeszélés kitalált története egy afroamerikai harci pilótáról szól, aki kitüntetéssel szerel le az akkor még szegregált amerikai hadseregből.

Az írást 1944-ben Orson Welles olvasta fel rádióműsorában. Rádiósként a színész-rendező Welles leginkább arról az 1938-ban előadott, Világok harca című rádiójátékról lett híres, amely a szuggesztív és teljesen életszerű előadásmód miatt az Egyesült Államok több részén pánikot robbantott ki.
A 1944-es rádióadás után sokáig úgy tűnt, hogy Steinbeck írása teljesen elveszett, mert semmilyen nyomtatott formában nem jelent meg. Még a legjelentősebb Steinbeck-szakértők is csak rendkívül keveset tudtak a szövegről egészen mostanáig.

Andrew F. Gulli, a híres írók alig ismert vagy elveszettnek hitt írásainak újrapublikálására szakosodott michigani The Strand Magazine szerkesztője azonban megtalálta a kéziratot a Texasi Egyetem austini levéltárában, és azt a folyóirat pénteki számában megjelenteti.

Az 1968-ban elhunyt Steinbeck gyakran írt társadalmi igazságtalanságokról műveiben, és időnként fekete bőrű karaktereket tett meg főszereplőnek, mint például az egyik leghíresebb elbeszélésében, az Egerek és emberekben. Gulli szerint a With Your Wings nagyon is illik a Pulitzer- és irodalmi Nobel-díjas író világszemléletébe.

"A történet szerintem egy erőfeszítés, hogy ráirányítsa az amerikaiak figyelmét arra a hatalmas áldozatra, amelyet az afroamerikaiak az ország és szövetségesei megvédése érdekében hoztak a háború alatt" - nyilatkozta Gulli.

A háború lelkes támogatójának számító Steinbeck haditudósítóként dolgozott az 1940-es években, még egy könyvet is írt az amerikai légierőről. Tudósítóként Steinbeck a katonatisztek által tartott eligazítások leírása helyett inkább a szokatlan történeteket részesítette előnyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában