Életstílus

2014.11.14. 22:40

Bakteriális fehérjével gyógyítható a rotavírus-fertőzés

A rotavírus a felelős a legtöbb kiszáradást okozó, hasmenéssel, hányással járó megbetegedésért csecsemők és kisgyermekek körében.

A baktérium csillóiban lévő fehérje, a flagellin segítségével megelőzhető és gyógyítható a rotavírus-fertőzés - erre a következtetésre jutottak állatkísérletek során a Georgiai Állami Egyetem kutatói, akik vizsgálataik eredményeit a Science legújabb számában ismertetik.

A rotavírus a felelős a legtöbb kiszáradást okozó, hasmenéssel, hányással járó megbetegedésért csecsemők és kisgyermekek körében. Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) adatai szerint évente félmillió ötévesnél fiatalabb gyermek halálát okozza a rotavírus-fertőzés világszerte.

A Georgiai Állami Egyetem két kutatója - Andrew Gewirtz és Benyue Zhang - egy olyan fehérje, a flagellin hatását vizsgálták rotavírussal fertőzött egereken, amely lehetővé teszi a baktériumok számára a mozgást és a környezet érzékelését.

Az eredmények tanúsága szerint a flagellin aktiválta az immunrendszer természetes, veleszületett védekezését, amely azonnal "hadat üzent" a betolakodó kórokozóknak. Az immunválasz során két fehérje, az interleukin-22 és az interleukin-18 szabadult fel: az előbbi meggátolta a vírus behatolását a sejtekbe, míg utóbbi "kiűzte" a kórokozót a már megfertőzött sejtekből.

"Egy teljességgel új vírusellenes gyógymódot írtunk le" - hangsúlyozta Andrew Gewirtz, aki szerint az eljárás más krónikus emésztőszervi vírusfertőzés esetében is, például a gyomor- és bélhurutot okozó norovírus vagy a hepatitis C-vírus ellen is hatékony lehet.

Címkék#Lilla

Ezek is érdekelhetik