Környezeti katasztrófa

2022.09.22. 17:00

Harminckettő partra vetődött gömbölyűfejű delfint sikerült megmenteni

Az állatok napra pontosan két évvel azután vetődtek partra, hogy 2020. szeptember 21-én 470 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin feneklett meg ugyancsak Tasmania partjainál.

Illusztráció/2005-ben száz partra vetődött delfint próbáltak megmenteni önkéntesek

Forrás: AFP

Fotó: GREG WOOD

Harminckettőt megmentetettek az ausztráliai Tasmania nyugati részén partra vetődött 230 gömbölyűfejű delfin közül csütörtökön - mondta el Brendon Clarke helyi illetékes.

Az állam környezetvédelmi minisztériuma szerdán még arról számolt be, hogy a Macquarie-ben partra vetődött állatok fele életben van, azonban az éjszakát végül csak harmincöten élték túl.

Három cet egy távolabb eső, az árapály miatt nehezen megközelíthető helyen feneklett meg. Kiszabadításukra pénteken tesznek kísérletet - mondta el Clark.

Az állatok napra pontosan két évvel azután vetődtek partra, hogy 2020. szeptember 21-én 470 hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin feneklett meg ugyancsak Tasmania partjainál. Az állatok közül 111-et sikerült megmenteni, a többi elpusztult. Ez volt a legsúlyosabb ilyen eset Ausztráliában.

Kris Carlyon biológus elmondta: az elpusztult cetek szervezetében méreganyagokat keresnek, hogy kiderítsék a katasztrófa okát.

Hétfő délután tizennégy fiatal nagy ámbráscet tetemére bukkantak rá ugyancsak Tasmaniában. Egyelőre nem tudni, hogy miért vetődtek partra a hatalmas állatok, de szakértők vizsgálatot indítottak az ügyben.

Az államban nem ritkák a hasonló esetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!