Ritkaság

2022.02.10. 09:10

Ennyi pénzt adtak a világ legnagyobb csiszolt gyémántjáért

Az Enigmát, a világ legnagyobb csiszolt gyémántját 3,16 millió fontért (1,32 milliárd forint) árverezték el szerdán Londonban.

Az 555,55 karátos (111,11 grammos) Enigmát az aukciót megelőzően Dubajban állították ki, korábban sohasem volt nyilvánosan látható – mondta Nikita Binani, a Sotheby’s aukciósház londoni ékszerszakértője.

   

A gyémánt több mint két évtizede volt az eladónál, aki nem kívánta felfedni kilétét. Arról, hogy ezt megelőzően hány tulajdonosa volt, egy családi örökség része volt-e, nincsenek információk.

   

Az Enigmát 2004-ben ítélte az amerikai GIA drágakőkutató és a svájci Gübelin ékszerház a világ legnagyobb természetes fekete gyémántjának, 2006-ban pedig bekerült a Guinness Rekordok könyvébe, mint a világ legnagyobb csiszolt gyémántja.

   

A drágakő egy karbonádó, vagyis fekete gyémánt. Ezek nem túl gyakori képződmények, keletkezésük 2,6–3,8 milliárd évre nyúlhat vissza. Nyomokban nitrogént és hidrogént tartalmaznak, valamint oszbornitot, amely csak a meteoritokban fordul elő.

   

Ilyen gyémántokat csak Brazíliában és a Közép-afrikai Köztársaságban találtak.

   

Az aukción eladott gyémántok árrekordját a Pink Star tartja, melyet 71,2 millió dollárért adtak el 2017-ben a Sotheby’s hongkongi áverésén.

Borítókép: Az Enigma gyémánt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!