Látványos forgatag

2022.02.14. 10:15

Elkezdődött a világhírű velencei karnevál

A koronavírus miatt az eseményeket szétosztották, néhány hagyományos programról le is mondtak, hogy elkerüljék a tumultust.

Megkezdődött szombaton a világhírű a jelmezeiről és maszkjairól híres karnevál az észak-olaszországi Velencében. A március 1-jéig tartó eseményt a pandémia miatt hibrid formában rendezik meg.

Az idei karnevál mottója:

Emlékezz a jövőre.

2020-ban elmaradt a karnevál, és tavaly is csak virtuálisan tudták megrendezni a pandémia miatt.

„Nagyon szerettük volna megrendezni ezt a karnevált, hogy a remény üzenetét közvetítsük, különösen a gyermekek számára”

– nyilatkozta Luigi Brugnaro, Velence polgármestere.

A szervezők a járványra való tekintettel a karneváli eseményeket szétosztották a lagúna szigetei, a szárazföld és az óváros között. Néhány hagyományos programról le is mondtak, hogy elkerüljék a tumultust. Nem tartják meg az angyal repülését sem, amikor egy pompás kosztümbe öltözött nő a híres Szent Márk tér felett lebeg egy kötélen.

A koncerteket, színházi előadásokat vagy kiállításokat azok látogathatják, akiket a koronavírus ellen beoltottak vagy átestek a Covid–19-en, és erről van igazolásuk.

Idén azonban a karnevál azzal nyit a nemzetközi közönség felé, hogy az érdeklődők az egyes eseményeket online élő közvetítésen keresztül követhetik.

Olaszországban az elmúlt hetekben fokozatosan csökkent a fertőzöttek száma, a kormány a napokban a legtöbb szabadtéri rendezvény esetében feloldotta a kötelező maszkviselést. Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint mintegy 50 ezer látogató érkezett Velencébe a karneválra.

Borítókép: Sputnik via AFP / Luca Zanon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!