Utódok

2022.01.21. 08:15

Nyílméregbékákkal gyarapodott a debreceni állatkert

Nyílméregbéka-utódokkal gyarapodott a debreceni állatkert: a tavaly tavasszal érkezett Anthony-nyílméregbékák petéit december elején fedezték fel a gondozók - közölte a kert igazgatója az MTI-vel csütörtökön.

Nagy Gergely Sándor tájékoztatása szerint a petékből kikelt ebihalak a szüleikkel közös terrárium vizében fejlődtek, három közülük már teljesen átalakult békává.

Méretükből adódóan ebihalállapotban ugróvillással, partra mászásuk óta pedig röpképtelen muslicával táplálkoznak. A látogatók a kis békákat és átalakulóban lévő társaikat a pálmaházban tekinthetik meg - tette hozzá.

Az Ecuador délnyugati és Peru északnyugati régiójában fekvő trópusi szárazerdők talajszintjén őshonos Anthony-nyílméregbéka (Epipedobates anthonyi) 2-2,5 centiméteres testhosszával viszonylag kistermetű nyílméregbékafaj.

Rokonaihoz hasonlóan a természetben bőrére méreganyag ül ki, amelyet feltehetően az elfogyasztott gerinctelenekből nyer, erre feltűnő színezetével hívja fel a ragadozók figyelmét.

A párzási időszakban a hímek territoriálisak, a peterakást követően ők őrködnek a peték fölött, majd szállítják hátukon a kikelt ebihalakat faodúkban vagy broméliák közepén összegyűlt vízbe, ahol azok békává alakulnak.

Élőhelyének degradációja és a kereskedelmi célú illegális befogások miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és helyet kapott a washingtoni egyezmény (CITES) II. mellékletében is. A hazai állatkertek körében igazi ritkaságnak számít, mivel csak Debrecenben találkozhat vele a nagyközönség - emelte ki Nagy Gergely Sándor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!