Egyedülálló a világon

2022.01.19. 12:10

Nem sikerült elárverezni a Caravaggio-freskóval díszített villát (videó)

A római Villa Aurorára 471 millió eurós, vagyis 169 milliárd forintos kikiáltási árnál kezdődött a licitálás.

A BBC beszámolója szerint a világ egyetlen olyan villáját, amelyet egy Caravaggio-freskó díszít, kedden délután kezdték árverezni. A római Villa Aurorára 471 millió eurós, vagyis 169 milliárd forintos kikiáltási árnál kezdődött a licitálás. Az újabb aukció várhatóan áprilisban lesz, az árat 20 százalékkal csökkentik.

A villa mennyezetét díszítő Caravaggio-freskó 2,75 méter széles. A képen Jupiter, Neptunusz és Plutó látható. A falfestményt Francesco Maria del Monte bíboros rendelte meg az olasz mestertől a 16. században. A főpap a házában lévő alkímiai laborba szánta a képet.

Róma szívében, a Via Veneto környékén fekvő villát magas falak övezik. A képet felbecsülő Alessandro Zuccari, a római Sapienza Egyetem történészprofesszora elmondta, hogy del Monte a villa megvásárlása után át is rendezte a villát, mielőtt megbízta Caravaggiót, hogy fesse meg a freskót a kis helyiség plafonjára.

Alessandro Zuccari 310 millió euróra, vagyis 113 milliárd forintra értékelte a freskót, amelyet Caravaggio 20 éves korában festett. Az épületben Guercino barokk festő freskói is megtalálhatók, ezeket a Ludovisi család rendelte meg, akik megvásárolták az ingatlant del Montétól.

A Villa Aurorát a tulajdonos, Nicolo Boncompagni Ludovisi herceg 2018-ban bekövetkezett halálát követő hosszas örökösödési vita után hirdették meg eladásra.

Alessandro Zuccari szerint a világon egyedülálló az ingatlan, amelynek más látványosan dekorált szobái is vannak. A villa műemléki védelem alatt áll, és az olasz államnak elővásárlási joga van rá. A professzor szerint az államnak ugyan joga, hogy megvegye a villát a leütési áron, csak az a kérdés, hogy ilyen magas összegért képes lesz-e erre. Bárki is legyen a vásárló, további 11 millió euróba, vagyis 4 milliárd forintba fog kerülni a felújítás.

2019-ig a Villa Aurorát és kertjét csak havonta egyszer, privát vezetés keretében kereshették fel az érdeklődő turisták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!