Nem semmi család

2021.12.25. 14:55

Feltárták egy földművesnek, 4 feleségének és közel 40 leszármazottjuknak sírját

A mai Anglia területén talált emberi maradványok nagyjából 5700 évesek lehetnek, egy akkori, kőkorszaki klántól származnak.

Egy poligám kőkorszaki földműves klán sírját tárták fel az angliai Birminghamnél. A sírdomb két L-alakú kamrából áll, amelyekben egy család 5 generációját temették el. Ron Pinhasi, a Bécsi Egyetem antropológusa és amerikai kollégája, David Reich, a Harvard Orvosi Egyetem kutatója szerint a családot egy férfi és 4 felesége alapította.

A Nature című tudományos lapban megjelent tanulmány alapján a férfi, 2 felesége és utódaik az északi kamrában, a többi feleség a déli kamrában kapott helyet. Összesen pedig legalább 44 személy földi maradványait találták meg.

A Hazleton North nevű sírdombot 1979 és 1982 között szakaszosan tárták fel a régészek.

Az emberi maradványok a mai Anglia területén 5700 éve élő kőkorszaki földműveseké voltak. Elődeik nagyrészt az európai kontinensről származtak és néhány generációval, 100-200 évvel korábban vitték a mezőgazdaságot a brit szigetekre.

Pinhasi és Reich kutatócsoportja 35 személy örökítőanyagát szekvenálta, és rekonstruálta rokoni kapcsolataikat. A legtöbben, 27 fő közeli rokonságban állt és egy nagycsaládhoz tartozott, amelyet az északi kamrában eltemetett férfi 4 feleségével hozott létre. Közülük 2 nő és leszármazottaik szintén az északi kamrába kerültek, a többi nő utódai a délibe.

Az akkori társadalom nyilvánvalóan fontosnak tartotta az anyai vérvonal megkülönböztetését a sírok kialakításánál – vélik a kutatók.

Emellett feltűnő, hogy a férfi utódok mindig apjukkal és fiú testvéreikkel közösen vannak eltemetve. A gyerekkorban meghalt lányok szintén a sírhelyen nyugszanak. A felnőtt lányok azonban nincsenek ott. A tudósok úgy vélik, az akkori társadalom eszerint az apai vonal alapján, patrilineárisan szerveződött.

A férfi utódok az eredeti klánnal maradtak, amíg a nők házastársuk csoportjához csatlakoztak.

A sírhelyen lévők közül 3 nő és 5 férfi nem tartozott a szoros rokonsághoz. A tudósok szerint a nők a családhoz tartozó férfiak partnerei lehettek, és vagy nem született gyerekük, vagy lányuk született, aki elhagyta a klánt, a férfiak pedig feltehetően adoptált mostohafiúk voltak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!