példátlan akció

2021.10.18. 08:12

Sterilizálták Pablo Escobar nílusi vízilovait Kolumbiában

A drogbáró halála után a vízilovak ellenőrizetlenül szaporodtak és mára az Afrikán kívüli legnagyobb, 80 egyedből álló populációt alkotnak.

Hippos are seen at the Hacienda Napoles theme park, once the private zoo of drug kingpin Pablo Escobar at his Napoles ranch, in Doradal, Antioquia department, Colombia on September 12, 2020. - Escobar bought four hippos from a zoo in California and flew them to his ranch in the early 1980s. Left to themselves on his Napoles Estate, they bred to become supposedly the biggest wild hippo herd outside Africa -- a local curiosity and a hazard.

Forrás: AFP

Fotó: Raul ARBOLEDA

Sterilizálták Pablo Escobar néhai drogbáró túlszaporodott nílusi vízilovait Kolumbiában.

A hatóságok 24 vízilónak egy Gonacon nevű, mindkét nem esetében hatásos fogamzásgátlót adtak be testükbe kilőtt nyíllal, további 11 állatot hagyományos, sebészeti úton sterilizáltak Escobar egykori birtokán – közölte a hétvégén a Cornare természetvédő szervezet.

A példátlan akciót az Egyesült Államok anyagi és technikai támogatásával hajtották végre a rendőrök által 1993-ban lelőtt drogbáró Puerto Triunfó-i birtokán.

A medellíni drogkartell hajdani vezetője két vízilovat és más egzotikus állatot, köztük zsiráfokat, zebrákat és kengurukat tartott a farmján. Halála után ezek többségét eladták, a vízilovak azonban a helyükön maradtak, ellenőrizetlenül szaporodtak és mára az Afrikán kívüli legnagyobb, 80 egyedből álló populációt alkotják.

A Dél-Amerikában invazív fajnak számító vízilovak egyre több problémát okoztak, őshonos állatfajokat szorítottak ki, halászokat támadtak meg.

A drogbáró halála és éles tulajdonjogi viták után a Hacienda Napoles magánállatkert turistalátványosságként nyitott ki a nagyközönség előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!