érdekességek

2020.10.20. 15:40

Szabályos licitharc alakult ki Ferenc József kalapjáért

A végül 25 ezer euróért elkelt kalapról számos fénykép is fennmaradt.

Emperor Franz Josef of Austria, in uniform, undated. Credit: Library of Congress

Forrás: Wikipedia

Fotó: Library of Congress

A becsült ár többszöröséért, 25 300 euróért (9,2 millió forint) kelt el Ferenc József osztrák császár, magyar király kalapja egy hétfői bécsi árverésen.

A Dorotheum aukciósház közlése szerint hosszabb licitharc után egy online ajánlattevőé lett a híres fejfedő, amelynek leütési árát mindössze 3-6 ezer euróra becsülték előzetesen.

Fennmaradt több fénykép is az uralkodóról a kemény kalappal, amelyet civil öltözethez viselt.

A császár orrcsiptetőjéért 20 300 euróért (7,4 millió forint) fizettek az aukción, amelyen az uralkodó és családtagjainak 311 személyes tárgyát bocsátották áruba, a tételek nagy része elkelt.

Ferenc József egy írószeréért 9600 eurót, egy pár selyemzoknijáért 1792 eurót fizettek.

A vártnál sokkal többet, 40 300 eurót (14,7 millió forint) ért meg egy licitálónak Erzsébet császárné teáskészlete, amelyet a Mayerhofer & Klinkosch udvari beszállító készíttetett személyesen Sisi számára.

Egy Franz Schrotzbergnek tulajdonított festmény, amely rózsamintás csipkeruhában ábrázolja a császárnét, 35 300 euróért (12,9 millió forint) cserélt gazdát.

Nagy pénzeket fizettek a licitálók a királyi érdemrendekért: egy telefonos licitáló 300 ezer euróért (110 millió forint) vásárolt meg két, Habsburg-Lotaringiai Erzsébet Mária főhercegnőtől, „Erzsitől” származó érdemérmet.

Miksa császár mexikói Sas-rendje 186 300 eurót ért meg egy vevőnek, felesége, Sarolta San Carlos-érdemkeresztjét 112 800 euróért ütötték le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!