Igazi ritkaság

2020.07.08. 17:44

Elefántikrek születhettek egy Srí Lanka-i nemzeti parkban (videó)

Igazi ritkaságnak számító elefántikrek születhettek egy Srí Lanka-i nemzeti parkban.

Forrás: Shutterstock

A nagyjából 3-4 hetes borjakra vadőrök figyeltek fel a Colombótól csaknem 200 kilométerre északkeletre lévő Minneriya nevű védett területen nagyjából egytucatnyi elefánt társaságában.

A vadvédelmi minisztérium szerdai közlése szerint a borjak távolról végzett megfigyelése alapján az illetékes hatóságok szinte biztosra veszik, hogy ikrekről van szó.

Hétfőn még azt is sikerült lencsevégre kapni, ahogy a kiselefántokat egyszerre szoptatja egy nőstény.

A vadőrök most a csorda tagjaitól begyűjtött ürülékmintákon végeznek DNS-teszteket. Amennyiben a feltételezés beigazolódik, akkor ez lenne az első alkalom, hogy vadőröknek együtt sikerült megfigyelniük egy anyaállatot és ikreit a szigetországban.

A borjakat nem messze attól a területtől látták, ahol tavaly szeptemberben hét elefánt pusztult el valószínűleg a helyi gazdákhoz köthető mérgezésben. A szigeten évente nagyjából 200 elefántot ölnek meg, sokukat olyan gazdák, akiknek a földjeire betévednek az állatok.

A portyázó elefántok átlagosan 50 emberrel végeznek évente, legtöbbször, amikor betévednek az élőhelyeikhez közeli településekre.

A legutóbbi számlálás szerint az ország elefántpopulációja mindössze valamivel több mint 7 ezer egyedre csökkent az 1900-as évek elején becsült 12 ezer példányról.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!