Ország-világ

2020.07.11. 14:00

Egy kegyetlen asszonyról nevezték el a világ legvérengzőbb férgét

A tenger mélyén élő lény változatos módon gyilkol.

Forrás: Sutterstock

A férgek majd' félmilliárd éves törzsfejlődésük során átvészelték a földtörténet összes nagy, tömeges fajpusztulással együtt járó kataklizmáját, és nem csak a tengerekben fejlődtek tovább, hanem meghódították a szárazföldet is, ahol ugyancsak szép fajszámban terjedtek el – ismerteti az Origo.

A legtöbb féregfaj azonban ma is a tengerek lakója. Akadnak köztük egészen brutális ragadozók is. Ilyen a meleg vizű tengerek 6-40 méteres mélységeiben élő Bobbit-féreg (Eunice aphroditois).

Talán ez az 1-3 méter közti hosszúságú ragadozó a legagresszívabb lény valamennyi féreg között:

habozás nélkül rátámad a nála méretesebb zsákmányállatokra is.

Változatos módon gyilkol, vagy erős mérgével bénítja meg áldozatait, vagy pedig az üledékből hirtelen kitörve megragadja, és erős szájszervével szabályosan kettéfűrészeli áldozatát.

A köznapi nevét egy meglehetősen brutális és véres bosszúról kapta a féreg
Fotó: Shutterstock

Ezt az óriás palolo-férget egy búvárfotós nevezte el Bobbit-féregnek egy az USA-ban 1993-ban történt, nagy port felvert bűntény nyomán – olvasható a SciELO tudományos folyóiratban.

A Bobbit-ügy

A Bobbit családban a férj állítólag verte és megerőszakolta a feleségét, aki ezért bosszúból késsel levágta a férje férfiasságát, miközben a férfi aludt. Bár a nő kidobta az út mellé a szervet, végül felhívta a rendőrséget, és az orvosoknak sikerült visszavarrniuk. A tárgyalást nagy érdeklődés kísérte, és végül a bíróság felmentette az asszonyt az ellene felhozott vádak alól.

A fotóst a tragikus történetre emlékeztette részben a féreg ollószerű állkapcsa.

A név rohamosan elterjedt az interneten, és ma már a tudományos munkákban is találkozhatunk vele (természetesen a tudományos Eunice aphroditois név mellett).

Borítókép: a Bobbit-féreg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!