Egyperces

2018.02.27. 08:00

A lakásnak is van lelke

Önmagunk megismerése a kulcs a tökéletes otthonhoz - vallja Trom Kata, aki saját kidolgozású módszerével, tér-lélek-tan néven tanítja az otthonteremtés művészetét és segíti a hozzá tanácsért fordulókat.

Nemcsak mi hatunk az otthonunkra, hanem az is ránk – ez az alapja a Kata által kidolgozott tér-lélek-

tan nevű otthonteremtési módszernek. Szándékosan nem lakberendezésnek nevezi, mert vallja, az otthonteremtés sokkal több a terek berendezésénél.


– Az otthonunk a belső világunk kivetülése, karakterünk, ízlésünk és életszemléletünk tükre. Sőt, annál sokkal több: segíti az általunk vágyott életmód kialakítását és megélését. A körülöttünk lévő tárgyak, színek, formák visszahatnak ránk és hozzájárulnak életünk minőségéhez. A boldog élet felé az egyik első lépés, hogy olyan közegben élünk, ami támogat minket, segít kibontakoztatni és megélni a bennünk lévő értékeket és vágyakat – mondja. 

A tiszta stílusok nem működnek


Sok más iskolával ellentétben a tér-lélek-tan nem a stílusok felől közelíti meg a lakberendezést. 

– A „vegytiszta" stílusok nem működnek, idegennek és erőltetettnek hatnak, mert csak a felszínt mutatják. Én mindig az emberből indulok ki. Ha tetszik is valakinek egy stílus, azt kell megkeresni, hogy miért, milyen érzéseket keltenek benne az egyes tárgyak, színek, formák. Gyakori hiba, hogy valaki önismeret nélkül vág bele a lakása berendezésébe, és a divat alapján dönt vagy kívülről akarja megtudni, jó lesz-e az adott térbe egy adott tárgy, ahelyett, hogy megvizsgálná a saját viszonyulását a dolgokhoz. Ahány ember, annyi stílus, és egy otthon éppen attól szerethető, hogy egyedi – mondja Kata. Hozzáteszi: mivel itt, a Kárpát-medencében élünk, a lelkünk is itt gyökerezik, ezért az otthonunknak is igazodnia kell a hely szelleméhez. Budapest belvárosában furcsa és életidegen lenne például egy tisztán indonéz stílusban berendezett otthon. „A tereknek is van lelkük és a lelkünknek is vannak különböző terei, ezek egymásra reflektálnak."

Fejben és szívben dől el


– Nem lehet megúszni, hogy magunkba nézzünk. Tanácsot lehet kérni, de teljes egészében másra bízni a feladatot nem. Egy lakberendező össze tud válogatni tárgyakat, be tud rendezni egy lakást, de otthonná az ott lakók teszik. Fontos tudatosítani magunkban, hogy mi töltjük meg élettel a teret, ahol élünk, a mi energiánk fogja össze a tárgyakat – mondja a tér-lélek-tan megalkotója. 

Az otthonteremtés titka tehát az önismeret: minden fejben és szívben dől el. Nem is gondolnánk, milyen mélységekben hat ránk a tér, ami körülvesz, akár az alapvető szokásainkat, viszonyulásainkat is képes megváltoztatni. 

– Ha például egy nő nem igazán szeret főzni, de szeretné, ha ez megváltozna, azon a térszervezés, egy olyan konyha, amelyben jól érzi magát, segíthet: felkeltheti a kedvét, örömét lelheti a főzésben. Meg kell vizsgálni, mire vágyunk, mitől érezzük jól magunkat, s ennek megfelelően alakítani az otthonunkat. Ha például valaki szeret olvasni, akkor fontos, hogy az otthonában legyen egy fotel, egy kényelmes olvasósarok, akkor is, ha az éppen nem divat. 

Néha elég megvizsgálni, hol töltik a családtagok a legtöbb időt. Kiderülhet például, hogy hiába a tágas, kényelmes étkező, mégis a konyhában gyűlik össze mindenki enni. Azért, mert szeretnek közel lenni egymáshoz, egy kuckós térben egymás mellett ülni. Egy ilyen családnál érdemes lehet a nappaliban is kis „szigeteket" kialakítani, olvasósarokkal, beszélgetős résszel. „Annak megfigyelése egyébként, hogy a tér hogyan hat ránk, nem keleti bölcsesség, az ősi magyar építészetnek is ugyanúgy a része. Régen tudatosabb volt a térszervezés, nem »egóból« épültek a házak" – teszi hozzá Kata. 

A megszokás nem elég indok


A tudatosság a meglévő tárgyainkkal kapcsolatban is fontos. 

– Voltam egy lakásban, ahol a falon egy nagy, nyomasztó kép függött. Kérdeztem a tulajdonost, miért pont az, mire azt mondta, hogy a képet örökölte, és bár semmilyen pozitív érzés nem fűzi hozzá, negyven éve nézi és megszokta, hogy ott van... Szerintem ez nem elég ok arra, hogy valamit berakjunk az otthonunkba. Érdemes néha felülvizsgálni, milyen tárgyakkal és miért vesszük körül magunkat – mondja Trom Kata.Kísérletezni kell, hiszen kész lakás egyébként sincs, természetes, hogy az otthonunk folyamatosan változik. Ahogy az életünk és mi magunk is.

Ha olyan dolgokkal vesszük körbe magunkat, amelyekhez jó élmények kapcsolódnak, számunkra fontos és pozitív mondanivalójuk van, akkor a környezetünk támogatja a testünket és lelkünket. Ha odafigyelünk arra, hogy olyan bútorok és tárgyak között éljünk, amelyek nem megszokásból vannak körülöttünk, hanem mert szeretjük őket és tetszenek, otthonunk aktívabban járulhat hozzá vágyaink megvalósulásához, mint gondolnánk. 

S ha már a tudatosságról esett szó: kevesen foglalkoznak azzal, hogy az otthonunk minden érzékünkre hat. Ebbe a külső környezet zajai éppúgy beletartoznak, mint a textíliák érintése vagy a levegő illata – ezeket is érdemes figyelembe venni, amikor az otthonunkat alakítjuk. 

S mielőtt valaki úgy érezné, hogy a fentiek tükrében túl nagy falat a tökéletes otthon megteremtése, Kata azt javasolja, ne vegyük túl komolyan a dolgot: tekintsük örömtelikísérletezésnek, játéknak, izgalmas kalandnak, amelynek során nemcsak az ideális otthonhoz, hanem saját magunkhoz is közelebb jutunk. 


Gazdagító utazások


A művészettörténészként végzett Trom Kata sokfelé járt a világban; hosszabb időt töltött például Portugáliában és Indiában, de a legnagyobb hatást a Japánban eltöltött négy év gyakorolta rá. Az, amilyen tisztelettel és szeretettel ott a tárgyakhoz, a különböző anyagokhoz, a terekhez viszonyulnak, példát és utat mutat számára. 

Minden hely, ahol járt, értékes tapasztalatokkal gazdagította. Japánban például megdöbbentette, mennyire más elvek alakítják az otthonokat: ahelyett, hogy mindent a falhoz tolnának, a tér közepe a központ, a számunkra biztonságot nyújtó fix falak helyett pedig sok a mozgatható tolóajtó, tolófal. 

„Portugáliában egy üres lakásba költöztem be, pénz nélkül, ami jó iskola volt, hogyan lehet a semmiből otthont teremteni fantáziával és kreativitással. Kidobott lécekből és egy indiai kendőből eszkábáltam például asztalkát... Ott kezdtem el először tudatosan megfogalmazni, számomra mit jelent az otthon, mitől érzem jól magam. Kiderült, hogy a fény, a mécsesek, a zöld növények azok, amelyek megszólítják a lelkemet" – mondja Trom Kata.


Cikkünket a kéthetente kedden megjelenő Lakás és Kert magazinban találják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!