Egyperces

2017.09.07. 09:00

Amikor a pasi tudja a tutit

Bár a nők egyre több és több helyzetben mutathatják meg, hogy megállják a helyüket, még mindig nem tűnt el az ,,úgysem érthetik" hozzáállás. A jelenségnek, amikor egy férfi felsőbbrendűen elmagyaráz valamit, már nevet is adtak.

 

– A főnököm kereskedő, én gépszerelő vagyok. Gyárban dolgozunk, és nem engedi beállítani műszak elején a gépemet, inkább vár 40–50 percet a „szakemberre". Mondhatom, termelékeny hozzáállás – meséli olvasónk, Mária. Másik olvasónk, Zsófi azt mondja, férfi kollégái sűrűn próbálnak rutinfeladatokat kéretlenül elmagyarázni neki, és néha még a férje is felbosszantja. – Imád kioktatni a parkolásról úgy, hogy még jogsija sincs. Ilyenkor a kezébe nyomom a kulcsot, és elhagyom az autót – osztja meg velünk taktikáját.


Ha jól belegondolunk, minden nő tudna mesélni valami hasonlót. Az érzékenyebbeket megviselheti a dolog, mások pedig csak nevetnek rajta. Sajnos még ma sem ritka, hogy csupán azért, mert valaki nőnek született, hátrányból indul. Akadnak képviselői az erősebbik nemnek, akik a jól berögződött tévhiteknek köszönhetően kapásból az „úgysem értheted" alapállásáról indítják a beszélgetést. A jelenségnek, amikor egy férfi a maga felsőbbrendűségének teljes tudatában magyaráz el valamit egy nőnek, már neve is van: mansplainingnek hívjak.

Pasiügyek


Elektronikai cikkek, autók, szerszámok, sport – csak néhány azok közül, amelyeket még mindig tipikus pasis témáknak tartunk. – Nem is lenne ezzel baj, ha nem gondolnák úgy egyesek, hogy innentől kezdve más nem is érthet hozzájuk – mondja olvasónk, Klára, aki autószerelőket megszégyenítő módon tud felnikről, kasznikról és hengerfejekről áradozni. – Még apukámtól tanultam az autószerelés csínját-bínját, így engem tényleg nehéz átverni. Pedig megpróbálták párszor, aztán arcukra fagyott a magabiztos vigyor – avat be.

Másik olvasónk – aki kérte, hogy a nevét ne említsük – telefonos ügyfélszolgálaton dolgozik. – A mobiltelefonok értékesítése mellett az alapvető műszaki segítségnyújtás is feladatunk. Egyszer egy felsőbbrendű „lény" felső kategóriás telefont akart venni. Azzal kezdte, hogy azonnal kapcsoljam át egy férfi kollégához, mert nő vagyok, és úgyse értek a telefonokhoz, pedig ő most egy nagyon drágát készül venni, hiszen megteheti. Nem kapcsoltam át, természetesen, 120 százalékig válaszoltam mindenkérdésére, sőt, még többet is elmondtam, majd mint a farkát behúzott kutya elsunnyogott – meséli. De van, akit a szoptatás rejtelmeiről próbált már felvilágosítani egy-egy férfi ismerőse, és olyan, aki kapott már leckét a saját orgazmusáról is. Az „úgy mondom, hogy magácska is értse" mondat pedig szintén sokak fülében cseng ismerősen.


Rossz beidegződés

Heller Csilla pszichológus szerint az évszázadok alatt berögződött társadalmi normák felelnek ezért a viselkedésformáért. – Még hallgató koromban került a kezembe egy, az 1800-as években íródott könyv a primitív lényekről. Azt gondoltam, megint egy kötelező olvasmány a majmokról, de megdöbbenésemre a nőkről szólt – kezdi, és rámutat, bár már rég nincs helye a hasonló gondolkodásmódnak, mégsem csoda, hogy létezik.

– Míg régen a férfiakat gyakorlatiasságra nevelték, a nőket az érzelmeik megélésére sarkallták. Egészen más szerepet szántak a nemeknek az életben. A nő dolga a családi fészek őrzése volt, a férfié pedig az ehhez szükséges feltételek megteremtése – mondja, és kiemeli, mivel nem is foglalkoztak egymás dolgával, valóban nem is értettek hozzá, ám ez mára nyilvánvalóan megváltozott. – A nők szerepe felértékelődött, új irányt vett, míg a férfiaké nem sokat változott. Ez pedig komoly feszültséget és szorongást szül, ami hasonló erőszakos, szexista megnyilvánulásokhoz vezethet – részletezi.

Igazságtalan kioktatás

– A nő ostoba lény, a férfi meg a teremtés koronája hozzáállás faluhelyen még erősebben él, mint városban – vélekedik olvasónk, Adrienn, és elmondja, szinte egyedül csinálta végig az építkezésüket, mert a férje külföldön dolgozik, így van mit mesélnie. – Betonjárdát öntettünk például a házunk köré. Arról volt szó, hogy késő nyáron, kora ősszel jönnek megcsinálni, helyette télen érkeztek. Hiába mondtam, hogy nem lesz így jó! Ne szóljak bele, nem most csinálják először, válaszolták. Három hónap se telt el, a beton több helyen eltört! A főnök elmagyarázta nekem, hogy a beton az már csak ilyen. Már nem szólok, belefáradtam – folytatja.

Heller Csilla szerint a legjobb, amit ilyenkor tehetünk, az ha nem vesszük fel a kesztyűt. 

– Az erőszakos, szexista hozzáállás nagy sértés a nőknek. De alapszabály, hogy ha a megvetés jeleit tapasztaljuk valakin, akivel épp beszélgetünk, akkor azonnal ki kell lépni az adott helyzetből – figyelmeztet, és azt tanácsolja, ne hagyjuk megingatni a saját magunkba vetett hitünket. – Ez egyértelműen igazságtalanság, egyfajta diszkrimináció. A legjobb út, ha tudatosítjuk magunkban, hogy nem bennünk van a hiba, és ha határozottan visszautasítjuk a lekezelő stílust – fejezi be.


Kitalált munkatárs kellett

Penelope Gazin és Kate Dwyer dizájnerek az általuk készített divatcikkeket Witchsy nevű online boltjukban árulják. A kezdet kezdetétől fogva lekezelték őket a grafikusok, szoftverfejlesztők és más szakemberek. Miután elegük lett a „Na, figyeljetek, lányok, ez nem így működik" kezdetű levelekből, kitaláltak maguknak egy üzlettársat, akit Keith Mann-nak hívnak. Elkezdtek a kitalált férfi nevében levelezni az alvállalkozókkal, és azonnal megváltozott a hangnem. Katonásan válaszoltak a fejlesztők, folyamatosan tájékoztatták őket a munka állásáról, és visszakérdeztek, hogy miben tudnak esetleg még segíteni, olvasható a 444.hu-n.

Szexizmus

A szexizmus szó jelentése nincs összefüggésben az intim kapcsolattal. Az egyik nemet – többnyire a nőit – a másikkal szemben hátrányosan megkülönböztető gondolkodásmódot nevezzük szexista gondolkodásnak.

Mansplaining

Két angol kifejezés, a „man" (férfi) és az „explaining" (magyarázni) szavak összeolvadásával jött létre. Azt a jelenséget jelöli, amikor egy férfi magas lóról elmagyaráz valamit az általa lenézett nőnek.

 


Cikkünket a Kisalföld hetente csütörtökön megjelenő Bizalmasan mellékletében olvashatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!