Egyperces

2016.04.21. 20:55

Fűnyírást is vállalnak a finn postások

Fűnyírást is vállalnak a finn postások a jövőben a hagyományos postai küldemények kézbesítésén kívül.

A finn állami posta, a Posti erre a nyárra vezeti be kísérletképpen a fűnyírást, amelyet önként vállalnak a munkahelyükért aggódó kézbesítők.  


A magánházak pázsitjának gondozását hetente egyszer, keddenként vállalják, mivel ezen a napon az átlagosnál kisebb a levélforgalom, és csak megfelelő időjárás esetén, májustól augusztusig végzik, de az ország egészén.  


Az ügyfelek 30 és 60 perces szolgáltatás közül választhatnak, ez utóbbi havonta 130 euróba (40 ezer forint) kerül, a félórás ennek felébe. Fűnyírógépet a postások nem visznek magukkal, azt a háztulajdonosnak kell biztosítania. 


A hagyományos szolgáltatásai iránti kereslet csökkenése miatt a finn posta igyekszik szélesíteni tevékenységi körét, feladatot találni az egyre kevésbé leterhelt kézbesítőknek, így például bevezette az esti órákban történő kézbesítést, és egy ideje vállalja étel házhoz szállítását is.  


A vállalat márciusban 700 munkahely megszüntetését jelentette be a 22 ezerből. A posta küldemények forgalma tavaly 8 százalékkal csökkentek, az árbevétel 11 százalékkal 1,65 milliárd euróra esett.  


A posta vezetése szerint a fűnyírás ötlete maguktól a kézbesítőktől származik. 


A rendhagyó postai szolgáltatás bevezetését ellenzi az ingatlan-karbantartók egyesülete, amely szerint a fűnyírógépek kezelése igényel bizonyos szakértelmet, amellyel a postások nem biztos, hogy rendelkeznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!