Egyperces

2015.07.28. 13:32

Mesés kincset talált egy floridai család - videó

Aranytárgyakat hozott felszínre egy 1715-ben elsüllyedt spanyol hajóflotta roncsaiból az amerikai Schmitt család.

Több mint egymillió dollár (mintegy 280 millió forint) összértékű aranytárgyakat emelt ki egy 1715-ben elsüllyedt spanyol hajóflotta roncsaiból egy floridai kincsvadász család.

A flotta roncsai fölötti jogokkal rendelkező cég vezetője, Brent Brisben hétfőn elmondta, hogy a felszínre hozott kincsek között 51 darab aranypénz és 12 méternyi díszesen megmunkált aranylánc található. A tárgyakat az évek óta kincsvadászattal foglalkozó floridai Schmitt család egyik tagja, a 27 éves Eric találta meg négy és fél méter mély vízben Fort Pierce közelében, mintegy 210 kilométerre északra Miami városától, még júniusban.

Brent Brisben bevallása szerint azért várt a hír bejelentésével idáig, mivel pénteken volt 300 éve, hogy a 11 galleonból álló, Havannából Spanyolországba tartó hajókonvojt egy hurrikán elsüllyesztette a Floridai-félsziget partjainál.A megtalált kincsek közül kiemelkedik az igazi ritkaságnak számító, V. Fülöp spanyol királyt ábrázoló és tökéletes állapotban fennmaradt 1715-es vert arany real pénzérme. A feltárt láncokat apró, aranyból kézzel megformált hatszirmú olajfavirágok alkotják, ezeket az ékszereket "pénzláncoknak" hívták és a feltételezések szerint egyfajta adómentes fizetőeszközként használták.

A hajórakomány-jegyzékek tanúsága szerint a spanyol flotta mai árfolyamon számolva 400 millió dollárnyi (112 milliárd forint) értéket szállított, ebből mintegy 175 millió dollárnyi (49 milliárd forint) kincset találtak meg ez idáig - mondta el Brent Brisben, akinek a cége 2010-ben vette meg a roncsok feltárására vonatkozó jogokat a legendás kincsvadász, Mel Fisher örököseitől.

Az Egyesült Államok hatályban lévő szövetségi törvényei szerint a kincsek legfeljebb 20 százaléka Florida államot illeti, amely múzeumban állíthatja ki a leleteket, a fennmaradó részen Brent Brisben cége és a Schmitt család osztozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!