Egyperces

2015.07.01. 19:29

Lebuktak a kincskeresők Romániában

Kincskeresőkre csapott le a román rendőrség: mintegy ötszáz régészeti leletet foglaltak le a Kolozs és Beszterce-Naszód megye területén végzett keddi házkutatásokon.

A bűnüldözők hat ház átkutatásakor olyan régi fegyvereket, pénzérméket, edényeket, karpereceket és gyűrűket foglaltak le, amelyek eredetét az érintettek nem tudták igazolni - közölte honlapján a román rendőrség. A házkutatásokon négy fémdetektort is találtak, amelyeket a törvényes előírások megszegésével használtak a gyanúsítottak.

A rendőrök feltételezése szerint a gyanúsítottak Beszterce-Naszód megyei régészeti lelőhelyekről gyűjtötték össze az értékes leletet. A tárgyak között több bronzkori lelet, többek között egy 320 grammos arany tál is van. A leletek némelyikének a fényképét is közölte honlapján a rendőrség.

Két Beszterce-Naszód megyei ember ellen lopás, fémdetektorok engedély nélküli használata, hivatali visszaélés és orgazdaság gyanújával indult nyomozás.

Egy 2008-ban elfogadott román törvény szerint a földben talált értékek a román államot illetik meg. A becsületes megtalálót – aki 72 órán belül átadja a talált kincseket a hatóságoknak – ezek értékének a harminc, de esetenként 45 százalékával kell megjutalmazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!