Egyperces

2014.11.20. 13:51

Meghalt Cayetana Fitz-James Stuart

A világ legtöbb címmel és ranggal bíró hercegnője 88 éves volt.

Elhunyt Alba hercegnője, Spanyolország egyik leggazdagabb nője, a legjelentősebb spanyol főnemesi ház feje, aki a világon a legtöbb ranggal rendelkezett.

Cayetana Fitz-James Stuart hozzátartozói körében hunyt el a Sevilla óvárosában lévő Duenas-palotában. A hírt csütörtökön Sevilla polgármestere, Juan Ignacio Zoido közölte.

A hercegnőt, az Alba-ház fejét hétfőn szívpanaszokkal és légzési nehézségekkel szállították kórházba. Miután állapota nem javult, saját kérésére egy nappal később visszavitték palotájába.

A hercegnő - aki a Guinness Rekordok könyvében is szerepel, mert neki van a világon a legtöbb rangja és neve - az egyik leggazdagabb nő volt Spanyolországban, családfája a 15. századig nyúlik vissza. Több nemesi cím mellett számtalan birtokot, ingatlant és műalkotást birtokolt, óriási vagyon fölött rendelkezett.

2010. június 16-án egy sevillai filmbemutatón készített kép Cayetana Fitz-James Stuartról, Alba hercegnőjéről. Fotó: MTI/AP/Paul White

2010. június 16-án egy sevillai filmbemutatón készített kép Cayetana Fitz-James Stuartról, Alba hercegnőjéről.
Fotó: MTI/AP/Paul White

Spanyolország-szerte állnak palotái, olyan spanyol mesterektől vannak festményei, mint Velázquez vagy Goya. Vagyonát 600 millió és 3,5 milliárd euró közötti összegre becsülik, csak könyvgyűjteménye 20 millió eurót ér.

A hercegnő 2012-ben Madridban a nagyközönségnek is bemutatta magángyűjteményét, hozzávetőleg 150 festményt, szobrot, kéziratokat és könyveket. A Goya- és Velázquez-művek mellett többek közt láthatóak voltak Tiziano, Rubens és Murillo alkotásai. Bemutatták a Don Quijote első kiadásának egy példányát és egy térképet, amellyel Kolumbusz Kristóf egykor Amerikába "tévedt".

A kétszer megözvegyült hercegnő 2011-ben egy nála 24 évvel fiatalabb férfihoz ment feleségül. Ezt megelőzően hat gyermeke között felosztotta milliárdos vagyonát, ők ugyanis nem nézték jó szemmel, hogy édesanyjuk ismét férjhez megy, ráadásul egy egyszerű polgárhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!