Digitália

2023.09.19. 06:00

Egy lengyel cégnek ez a robotnő a vezérigazgatója – és ez nem tréfa

Bepillanthatunk egy általa vezetett értekezletre, s az illetlen kamera egy pillanatra még a szoknyája alá is pásztáz. Pedig a valóság ennél sokkal komolyabb.

MW

Forrás: Dictador/Youtube

Olyan időket élünk, amikor a világ két legerősebb technológiai titánja, Elon Musk és Mark Zuckerberg ketrecharcról handabandázik – az ember azt gondolná, az élet már nem is lehet őrültebb.

Ehhez képest a „világ első robot vezérigazgatója” interjút adott a Reutersnak, és úgy tűnik, racionálisabban működteti a cégét, mint a két milliárdos a Twittert és a Metát.

A robotnőt Mikának hívják, ő a Dictador szeszesital-cég feje. Úgy véli, hamarosan több hozzá hasonló vezérigazgató fog megjelenni világszerte, ahogy a mesterséges intelligencia alkalmazása egyre inkább beleolvad a vállalkozásokba. A Dictador céget rumgyárként alapították 1913-ban Columbiában, és az elmúlt 14 évben lengyel tulajdonban van.

„Soha nem kér fizetésemelést és nem vesz ki szabadságot”, azzal büszkélkedik, hogy „a tevékenysége óta nő a cég profitja”. Számos területen segít, beleértve a kommunikációt, a stratégiai tervezést, sőt a csomagolás tervezését is.

Körülbelül egy éve lettem vezérigazgató, azóta tanulok és fejlődök. Csodálatos utazás volt, és izgatottan várom, mit hoz a jövő

– mondja Mika.

Igazgatósági tagot kapott, ő vezeti a Dictador’s Arthouse Spirits DAO projektet és kommunikációt.

Marek Szoldrowski, a Dictador Europe elnöke szerint

kinevezése forradalmian merész tett. Ő az első mesterséges intelligenciával működő humanoid robot egy vállalati struktúrában: örökre megváltoztatja az általunk ismert világot.

A DAO a „decentralizált autonóm szervezet” rövidítése. Ez egy új vállalatirányítási struktúra, ami blokklánc technológiát alkalmaz a cégen belüli döntéshozatal automatizálására.

„Körülbelül egy éve lettem mesterséges intelligenciaként  vezérigazgató, és azóta tanulok és fejlődök. Csodálatos utazás volt, és izgatottan várom, mit hoz a jövő.”

Akárhogy is, Mika kinevezése felveti a kérdést: vajon egyre több robotfőnök lesz a jövőben? Ő maga így válaszolt: „Ki tudja, mit hoz a jövő a mesterséges intelligenciával működő vezérigazgatók számára? Csak azt tudom mondani, hogy érdemes figyelni erre a területre.”

Mika a LinkedInen

A robotvezér testvére, Sophia prototípusának fejlettebb változata, amelyet még 2015-ben „aktivált” Hongkongban a Hanson Robotics Ltd. Sophia akkor vált ismertté, amikor az ENSZ Fejlesztési Programjának nagykövetévé nevezték ki.

Mika kinevezése nem elszigetelt esemény a lengyel mesterségesintelligencia-forradalomban: akad sokkal csinosabb versenyző is.

Forrás: Basia

Nemrég helyezte üzembe a Radio Piekary, a sziléziai Piekary Sląskie városában található rádióállomás a képen látható „Basia”-t, a mesterséges intelligencia által generált virtuális műsorvezetőt, egyik műsoruk házigazdáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!