Digitália

2022.12.20. 06:00

Nagy áttörés: elsőként Pécsett műtöttek robottal hazánkban (videó)

Elsőként végeztek robot segítségével mellkassebészeti beavatkozást a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában (PTE KK).

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A DaVinci Xi robottal a beteg tüdejét műtötték, aki kisebb fájdalommal és gyorsabb felépüléssel számolhat a forradalmi technikának köszönhetően. A PTE KK Robotsebészeti Munkacsoportja a dupla konzolos robottal már nem egy műtét elvégzésén van túl. Több nőgyógyászati, sebészeti, urológiai műtétet levezényeltek már vele, illetve a közeljövőben egy fül-orr-gégészeti program elindítását is tervezik a szakemberek.

Szalai Gábor egyetemi adjunktus elmondta, hogy a robottal szinte minden mellkassebészeti beavatkozást el lehet végezni, viszont elsősorban onkológiai betegségekre, tehát a tüdőnek a daganatára fognak koncentrálni, illetve az úgynevezett gátor térfoglalásaira, ami egy rendkívül nehezen hozzáférhető terület, de ebben a robotsebészet nagy segítséget nyújt, hogy könnyebben és gyorsabban végezhessék el a műtéteket.  

További részletek az alábbi videóban:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!