Mesterséges intelligenciával

2022.05.19. 09:58

Fejlesztés az aszálykárok enyhítésére műhold használatával

A Combit Számítástechnikai Zrt., az Óbudai Egyetem és a Széchenyi István Egyetem által alkotott konzorcium 756,55 millió forintos európai uniós támogatást nyert az aszálykárok enyhítését célzó fejlesztésre műhold segítségével.

Uniós támogatásból finanszírozzák a WREN (Water Resources in Efficient Networks) mesterséges intelligencián alapuló döntéstámogatói rendszer 2025 márciusáig, amely az aszálykárok mérséklését segítheti a precíziós mezőgazdaság számára.

A kutatás-fejlesztési projektben megvalósuló WREN-rendszer elsődleges célja a klímaváltozás káros hatásai elleni védekezés és az aszálykárok elleni védekezés támogatása modern digitális eszközökkel.

A valós idejű, komplex döntéstámogató rendszer gyakorlati használata során képes lesz a jelenlegi aszálymonitoring rendszerek térbeli és időbeli felbontásának javítására a távérzékelt és lokális adatok felhasználásával, valamint térinformatikai, matematikai és mesterséges intelligencián alapuló innovációk megvalósításával.

Saját tervezésű műholdat fejlesztenek, a projekt része továbbá egy egyedi tervezésű szerver és rendszer architektúra, valamint egy webalkalmazás, amely a jövőben lehetővé teszi az országos talajnedvesség-eloszlás lekérdezhetőségét.

A Széchenyi Terv Plusz részeként a projekt „két kiemelkedő innovációit is eredményez” a közleményük szerint. Egy egyedi tervezésű műholdat, újszerű mérési képességekkel, amelynek pályája gyakrabban érinti Magyarországot, mint a kereskedelmi műholdaké, valamint a talajnedvesség számítást gépi tanulás és mesterséges intelligencia segítségével, „amelynek révén a jelenlegi módszereknél többszörös felbontású előrejelzést lehet elérni”.

Borítóképünk illusztráció (WREN)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!