kisbolygó kerestetik

2021.09.01. 15:01

A Naprendszer aszteroidáinak felfedezésében vehetnek részt hobbicsillagászok

Az Észak-Arizonai Egyetem felhívására csillagászati előismeretek nélkül is lehet jelentkezni.

Silhouette of a girl and telescope with de-focused Milky Way stars. My astronomy work.

Forrás: Shutterstock

Fotó: AstroStar

A Naprendszer aszteroidáinak felfedezésében vehetnek részt hobbicsillagászok az Észak-Arizonai Egyetem felhívására.

Az Active Asteroids nevű projekt keretében aktív kisbolygókat kell feltárniuk a Naprendszerben. Ezek az égitestek üstökösszerű csóvájukról ismerhetők fel.

Csillagászati előismeretek nem szükségesek a csatlakozáshoz, az amatőr csillagászokat egy online platformon fogják ellátni a munkához szükséges tudással.

Csupán alig 30 ilyen aktív aszteroidát fedeztek fel 1949 óta. A Colin Orion Chandler kutató által kidolgozott projekt célja elsősorban az, hogy ezt a számot megsokszorozzák. Több mint tízmilló aszteroidaképet kell átvizsgálni, miközben tízezer aszteroidából egy sorolható az aktív aszteroidák közé.

Ezek az objektumok, melyeket kisbolygóövi üstökösöknek is neveznek, a Naprendszer kisméretű égitestei, melyek mint az aszteroidák, az Földéhez hasonló keringési pályán mozognak, de időnként az üstökösökhöz hasonlóan port adnak le és csóvát képeznek. Keletkezésükről egyelőre kevés ismerettel rendelkezik a tudomány.

Az ismert objektumok számának növekedésével a tudósok új információkra tehetnek szert, amelyek segíthetnek többek között megérteni a Földön lévő víz eredetét és hozzájárulhatnak annak feltárásához, hol állhatnak rendelkezésre a Naprendszerben az élethez szükséges feltételek.

Az aszteroidák főként a kisbolygóövben, a Mars és a Jupiter keringési pályája közötti régióban helyezkednek el. Közülük néhány azonban bolygókkal való ütközés és kölcsönhatás következtében keresztezi a Föld pályáját.

A kisbolygók nagyrészt fémből és kőzetből állnak, míg az üstökösök porból és jégből. Mivel nagyobb az illékony, melegedés hatására elpárolgó anyagok aránya, az üstökösöknél jellemző módon hosszú csóva alakul ki.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!