Maradna a Földön

2021.08.03. 12:15

Nem tettek jót az űrhajós ambíciók Jeff Bezos cégének

A számok kissé elmaradtak a várakozásoktól, ráadásul a cég a jövőt illetően is csalódást keltő előrejelzést adott.

Fellegi Tamás Péter

Fotós: AFP

A második negyedév után 113 milliárd dolláros árbevételről számolt be az Amazon. Ez páratlanul magas összeg még a legnagyobb tőzsdei vállalatok körében is, ráadásul az egy évvel korábbihoz képest

27 százalékos növekedést jelent, a részvényesek mégis csalódottak voltak.

Az elemzői várakozások átlaga 115 milliárd körül volt, ami nem nagy eltérés, de a cég a növekedés ütemének lassulására figyelmeztetett a következő negyedévekre is. Az Amazon esetében a nominálisan magas árbevétel annak az oka, hogy a teljes kiskereskedelmi forgalmat tartalmazza, aminek nagyon alacsony a profitmarzsa – írja a Magyar Nemzet.

A cég ezért hosszú időn keresztül nem is mutatott fel nagy jövedelmezőséget, a nyereség igen alacsony volt az árbevételhez képest. Ez akkor változott, amikor

a cég megkezdte a felhőalapú üzletág felfuttatását,

és úgy tűnik, a nyereségen belül most is ennek a szektornak volt jelentős szerepe, mivel a működési eredmény több mint fele származott innen. A társaság nettó eredménye összesen 7,8 milliárd dollár lett: ez meghaladta az elemzői várakozásokat és ötven százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest (kétségkívül akkor a kezdődő világjárvány hatására átmenetileg visszaesett a forgalom és a nyereség egyaránt).

A részvény a pénteki kereskedésben hét százalékkal zuhant. A befektetők csalódása annak tudható be, hogy még az esés utáni 3330 dollár körüli részvényárfolyam mellett is 60 körüli a cég P/E értéke (részvényár osztva az egy részvényre jutó nyereséggel), miközben ilyen magas érték csak akkor lehet reális, ha a cég még nagy profitnövekedés elé néz. A várható lassuló növekedés miatt

a részvény fundamentálisan drágának tekinthető, a befektetők átértékelhetik pozícióikat,

és a tavaly március óta lezajlott meredek áremelkedésen keletkezett nyereségüket realizálhatják.

A céget immár nem Jeff Bezos, az Amazont alapító és hatalmassá tevő legnagyobb tulajdonos irányítja, bár a napi ügyekben azért még aktívan részt vesz.

Bezos kisebb megszakításokkal jó ideje a világ leggazdagabb embere, köszönhetően az Amazon magas árfolyamának, ám ha a részvény gyengélkedése folytatódik, könnyen átveheti tőle a helyet Elon Musk, aki már pár hónapig birtokolta ezt a címet a Tesla árfolyamának legnagyobb szárnyalása idején. Esetleg Bernard Arnault, a Louis Vuitton tulajdonosa jöhet szóba, akit az európai részvények idei szárnyalása miatt néhány napig ugyancsak megilletett már a cím, akkor hosszú idő után kerülhetett először európai vállalkozó a lista élére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!