Hazánkban először

2021.08.12. 06:00

Magyar lakásvásárlókat segíti Musk cégének mesterséges intelligenciája

A Tesla és SpaceX alapító Elon Musk IT cége, az OpenAI hozta létre a ma legfejlettebbnek tartott mesterséges intelligenciát, a GPT3-at, melyhez csak fokozatosan, korlátozott számban ad hozzáférést a világ fejlesztő cégeinek.

Forrás: Shutterstock

Ehhez a technológiához kapott most Magyarországon elsők között hozzáférést a Realmonitor Kft., amely

az ingatlanvásárló családoknak segít megtalálni a legjobb ajánlatot a kiszemelt ingatlanra.

A mesterséges intelligencia az élet egyre több területén ver gyökeret, mára a legtöbb szolgáltatás alapvető elemévé vált. Ez a motorja a technológiai óriások személyre szabott szolgáltatásainak, a Google kereséseknek, a Netflix esti filmajánlóinak, mesterséges intelligencia segíti az autók hatékony üzemanyag fogyasztását, s ma már a kutatókat is ez segíti az új gyógyszerek létrehozásában.

Az egyes mesterséges intelligenciák „fejlettségét” a tanítása során használt paraméterek számával jellemezik. Minél több tanítható paramétere van egy mesterséges intelligenciának, annál „okosabb”.

A technológiai fejlődéssel párhuzamosan a tanítható paraméterek száma is rohamosan nőtt, a kezdeti pár tucat, majd pár ezer paraméterről egészen az elmúlt években létrehozott 150 millió paraméterrel rendelkező mesterséges intelligenciáig. Ezen a ponton a mesterséges intelligencia már könnyedén legyőzi az embert sakkban, go-ban, pókerben, ügyesebb a tévés vetélkedőkben és sok esetben jobban diagnosztizálja a betegeket, mint a hús-vér szakorvosok.

Innen ugrott még egy nagyságrendet Elon Musk cége,

az OpenAI, amely létrehozta az eddigi legfejlettebb mesterséges intelligenciát, a GPT3-at, nem kevesebb mint 175 milliárd(!) paraméterrel.

Ez a mesterséges intelligencia már magától képes az emberével megegyező színvonalú cikkek megírására, emberi szintű párbeszédre, anyanyelvi szintű fordításra, és számos, még az alkotóik által sem ismert képességre.

Éppen a nem ismert képességei és ismeretlen veszélyes felhasználási formák okán a GPT3-hoz csak fokozatosan és korlátozott számban engednek hozzáférést a technológiai cégeknek. Ehhez a mesterséges intelligenciához kapott Magyarországon elsők között hozzáférést a Realmonitor Kft., az arminimum.hu üzemeltetője, hogy segítsék a lakásvásárló családokat az ingatlankeresés során. A GPT3 segítségével

a lakáskeresők egyszerre láthatják egy konkrét ingatlan összes fellelhető hirdetését

még akkor is, ha az egyes hirdetésekben más képekkel, más paraméterekkel, sőt a legtöbb esetben jelentős árkülönbséggel szerepel ugyanaz az ingatlan.

Hogy ennek mekkora jelentősége van, azt jól mutatja, hogy a magyar ingatlanpiacon 23 százalék a „káoszindex”, azaz az online ingatlanhirdetések 23 százalékára igaz, hogy ugyanaz az ingatlan fellelhető valahol máshol is, lényegesen alacsonyabb áron. Az Árminimum felmérése szerint a több hirdetésben is szereplő eladó ingatlanokra vonatkozó átlagos árkülönbség 4 millió forint, míg a kiadó ingatlanok esetében átlagosan havonta 37.000 forinttal fizet kevesebbet ugyanazért az ingatlanért az alaposabban tájékozódó bérlő.

– Az arminimum.hu egy böngészőbe (Chrome, Firefox) épülő alkalmazás, amely automatikusan működésbe lép amikor egy ingatlanoldalon megnyitunk egy ingatlanhirdetést. A mesterséges intelligencia segítségével az alkalmazás azonnal megkeresi és megtalálja a weben az adott ingatlanra vonatkozó többi hirdetést, és ahonnan csak lehet – azaz jogszabály nem tiltja – összegyűjti, rendezi és egy csokorban listázza a róla készült képeket és leírásokat, megmutatva a legjobb ajánlatot is. – magyarázza Faragó Péter, az alkalmazást fejlesztő Realmonitor Kft. igazgatója.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!