kiderült

2021.02.28. 20:15

Ezért olyan fárasztóak a videokonferenciák

Négy fő okot találtak az erős kimerültségre a kutatók.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt évben millió kényszerültek otthoni munkára és tanulásra, voltak kénytelenek egyik pillanatról a másikra megismerkedni a csoportos videocsevegő szolgáltatásokkal. Ezek használata során sokak meglepődve tapasztalták, hogy sok videochatelés szellemileg váratlanul fárasztó tud lenni, még azok is kimerülnek tőlük, akik személyes formában gond nélkül kezelik az ugyanolyan találkozókat – írja az Origo.

A Stanford Egyetem kutatói úgy gondolják, hogy sikerült megfejteniük a „zoom-kimerülés„ névre keresztelt jelenség fő okait, közölték a Technology, Mind and Behavior szakkiadványban megjelent cikkükben. A kutatásuk során négy fő faktort azonosítottak a jelenség mögött:

  • a rengeteg és intenzív szemkontaktus,
  • a saját webkamera képének folyamatos vizslatása,
  • a rendkívül limitált fizikai mozgási lehetőség a konferenciák során,
  • továbbá a mások nonverbális kommunikációjának kibogozására fordított sokkal több energia.
  • A kutatók sajnos túlságosan sok jó tippet nem tudtak adni a problémák megoldására, de a saját webkamera képének kikapcsolása, továbbá a több mozgástér biztosítása érdemben segíthet.

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!