A pixel feltalálója

2020.08.14. 11:45

Elhunyt Russell Kirsch – emlékére mutatjuk a világ első digitális fotóját

Kirsch amerikai tudós, a pixel (képpont) feltalálója, a világ első digitális képszkennelőjének kifejlesztője.

Forrás: Shutterstock

Az amerikai szabványügyi hivatal egykori kutatója 91 évesen halt meg otthonában az Oregon állambeli Portlandben, augusztus 11-én – értesült a The Oregonian (OregonLive) regionális hírportál.

Képünkön Russell Kirsch az emlékezetére írt cikkében.

Kirsch 1929. június 20-án született Manhattanban Magyarországról és Oroszországból bevándorolt zsidó szülők gyermekeként. Felsőfokú tanulmányait a New York-i Egyetemen, a Harvard Egyetemen és a Massachusettsi Műegyetemen (MIT) végezte.

A tudós az amerikai szabványügyi hivatal mérnökeként, egy kutatócsoport élén

1957-ben találta fel a digitális fotókat alkotó apró képpontokat (picture /pix/ element = pixel), és szkennelte számítógépre a világ első fényképeit.

Fotó: Wikipédia

Köztük volt a háromhónapos kisfiáról, Waldenról készült fenti fotó, amelyet az első digitális fényképként tartanak számon.

Az eredeti fotót, amelyet fekete-fehérben, mindössze 31 ezer képpontra bontva szkenneltek komputerre, jelenleg az Oregon Art Museumban őrzik. A beszkennelve 5 x 5 centiméteres fényképet a Life magazin 2003-ban

„a világot megváltoztató 100 fotó”

közé sorolta a digitális fotózás fejlődésében játszott szerepe miatt. A legjobb mobiltelefonok ma már akár 12 millió pixel felbontásra is képesek.

A Science News egy 2010-es cikke szerint Kirsch munkássága

„megvetette az alapjait a műholdas képalkotásnak, a CT-szkennelésnek, a virtuális valóságnak és a Facebooknak”.

Bár a tudós nem dolgozott az amerikai űrkutatási hivatalnak (NASA), találmánya elősegítette kulcsfontosságú űrkutatási technológiák kifejlesztését, beleértve az Apollo űrhajó Holdra szállását is.

Borítóképünk illusztráció: szöveges állományból, karakterekből készült ASCII fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!