Járvány

2020.03.05. 11:37

Dühöngenek a youtuberek, mert nem tudnak pénzt csinálni a koronavírusból

Ahogy másutt is, nagyot mennek a Youtube-on a vírussal kapcsolatos videók: a portál viszont letiltotta bennük a reklámok megjelenését.

Forrás: Shutterstock

Ezzel a lépéssel, ami a Youtube magyarul itt olvasható hirdetési szabályzatára hivatkozik, elvették azoknak a független készítőknek, youtubereknek a bevételét, akik akár csak futólag is megemlítették ezt a ma megkerülhetetlen témát.

A videóik ugyan megjelennek, de a hirdetések eltűntek belőlük, mondván, hogy átmenetileg nem lehet elhelyezni reklámokat az olyan témájú tartalmakban, amelyek az emberi élet fenyegetéséről szólnak (terrortámadás, járványok).

A független készítők körében felháborodást váltott ki, hogy a hírügynökségek Youtube-csatornáin viszont változatlanul megjelennek a reklámok,

csak őket fosztják meg a megélhetésüket biztosító megjelenésektől.

Linus Sebastian, a Linus Tech Suggestions házigazdája egy vadonatúj számítógép vásárlásáról szóló videójából hiányolta a reklámokat, a Spawn Wave játékcsatornát üzemeltető Jonathan Downey a Game Developers Conference elhalasztásáról szóló anyagával bukta el a bevételeit, hiába kerülgette a vírus nevét. Nem kapott reklámokat, miként a Nintendo Prime csatornát üzemeltető youtuber videója sem, mert egyszer kibökte, hogy „Kínában kezdődött”.

Bezzeg a számos emberélet kioltását hozó lövöldözésekről szóló tudósításokban továbbra is mehetnek a reklámok, holott az legalább ennyire „érzékeny téma”, panaszolják.

A YouTube a hirdetőiből él, miként azok is, akik a videómegosztóra a tartalmakat előállítják. A szolgáltatás tavaly 15 milliárd dollár bevételt hozott a tulajdonos Google-nek.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!