Mit kell tudni róla?

2019.11.18. 11:40

Van élet a lájk után? Elrejti a kedveléseket az Instagram

Ne lepődjünk meg, ha egyik nap a képmegosztóról hirtelen eltűnnek a lájkok.

Forrás: Shutterstock

Még tavasszal bejelentette a Mark Zuckerberg tulajdonában lévő Instagram, hogy az oldalról eltünteti a lájkok számának kijelzését. Először csak pletykának hihettük, de aztán kiderült, hogy a hír komoly: tesztképpen Ausztráliában, Braziliában, Kanadában, Írországban, Olaszországban, Japánban és Új-Zélandon rejtették el a képek alól, most pedig a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Twitteren közölték, hogy a teszt az egész világon, köztük a legnagyobb piacon, az USA-ban is folytatódik.

Starting today, we’re expanding our test of private like counts globally. If you’re in the test, you’ll no longer see the total number of likes and views on photos and videos posted to Feed unless they’re your own. pic.twitter.com/DztSH0xiq2

Igen kockázatos lépésnek tűnik a kis piros szívecskék elrejtése, hiszen azért eddig úgy nézett ki, hogy az átlagfelhasználót leginkább az emberi hiúság – azaz a lájkok száma – ösztönzi a posztolásra. És ez még inkább igaz lehet a hivatásos instázók felől nézve, akiknek az egyetlen, vagy a legfontosabb jövedelmét jelenti az Instagram.

A minap számoltunk be róla, hogy Cristiano Ronaldo – akinek jelenleg 187 millió követője van – többet keres a képmegosztóra tett fotókkal, mint a focival. Mikor a Real Madridtól a Juventushoz ment, a Goal.com szerint „csak” 34 millió dollár volt az éves fuballista fizetése, az Instán bezzeg 47,8 millió dollárt szedett össze.

A változás hivatalos indoklása amúgy rokonszenvesnek tűnhet, az a cél, hogy

„csökkentsék a felhasználókra nehezedő nyomást”.

Kétségtelen, hogy egy-egy, a felhasználó szemében jól sikerültnek látszó kép posztolása után a legtöbben örökösen ellenőrizték, hogy hányan kedvelték az alkotást. Megesett, hogy lelkileg is megterhelt valakit, hogy bár percenként ellenőrizte a lájkokat, hiába: a kedvelők száma csak nem nőtt. Nem véletlen, hogy a neten gombamód terjedtek azok a – kifejezetten kezdőknek készülő – megoldások, amelyek némi pénzért cserébe úgy hoztak szépen szaporodó lájkokat, hogy az nem látszott fizetett megoldásnak.

Nem fogják tudni, hány embernek tetszett a szelfink.

Egyelőre csak találgatni lehet, hogy az üzleti vállalkozásként természetesen bevételre összpontosító Instagram miként fogja pótolni az így kieső érdeklődést. Mert a tesztben részt vevő felhasználók ugyan látni fogják, hogy hány lájkot kaptak egy saját képért, de az adat a követők elől rejtve lesz.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!