„Apró hiba”

2019.11.04. 12:06

Könnyű átverni az önvezető autókat

Van még mit tanulniuk: elég egy mintás póló, és az érzékelőik leblokkolnak.

Forrás: Shutterstock

Csak egy, az alábbihoz hasonló pólóra nyomtatott apró mintás foltra van szükség, és az amúgy szuper önvezető autók képelemző algoritmusai máris megzavarodnak – erre a következtetésre jutott a Max Planck Institut kutatása, amelyet Anurag Ranjan, Michael J. Black, Andreas Geiger és Joel Janai végzett.

Elég, ha a kamera által látott kép 1%-án a számítógép számára értelmezhetetlen minta jelenik meg, attól felborul a kép felének kiértékelése. Minél nagyobb a hibát kiváltó minta, annál nagyobb arányban torzul a számítógép által érzékelt kép – írja az Autó-Motor.

Noha elképesztően gyorsan fejlődnek ezek a képelemző algoritmusok, amelyeket például az autóiparban különféle vezetési segédeknél is használnak, de könnyen sebezhetők is.

Az önvezető autókat fejlesztő cégek mind a saját algoritmusukat használják a kamera képének kielemzésére, amelyhez a Max Planck Institut kutatói nem férhettek hozzá, de az általuk elérhető rendszereken tesztelve az ábrát mindenhol problémát tapasztaltak.

Ezt az algoritmusok megfelelő tanításával kezelni lehet. A kutatók arra akarják felhívni a programozók és a fejlesztők figyelmét, hogy ne feledkezzenek meg erről az „apróságról”.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!