Célkeresztben a Google is

2019.09.09. 09:45

Pert indítottak a Facebook ellen amerikai államok

Letitia James, New York állam igazságügyi minisztere közölte, hogy vizsgálják, visszaélt-e helyzetével a közösségi óriás.

Kép: Shutterstock

A miniszter leszögezte:

a vizsgálatot kétpárti egyetértéssel indítják meg a jövő héten,

hogy feltárják, a Facebook csökkentette-e felhasználóinak választási lehetőségeit a verseny elfojtásával, és veszélybe sodorta-e felhasználóinak adatait.

A Facebook elleni vizsgálathoz New York mellett eddig csatlakozott Colorado, Észak-Karolina, Florida, Iowa, Nebraska, Ohio, Tennessee és a szövetségi főváros, Washington is. Valamennyi államban azt feltételezik, hogy a Facebook a közösségi média területén

meglévő monopol helyzetét felhasználhatta a verseny elfojtására.

Nekimennek a Google-nek is

Ettől függetlenül mintegy tucatnyi amerikai tagállam várhatóan trösztellenes vizsgálatot indít a Google ellen is.

A pert indítók azt gyanítják, hogy a Google visszaélt helyzetével a digitális reklámozás piacán. A The Wall Street Journal pénteki értesülései szerint a vizsgálatot Ken Paxton texasi államügyész jelenti be a jövő héten egy médiakonferencián.

Facebook – amely nemrég egyezett meg a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal a hanyag adatkezelés miatt kirótt 5 milliárd dolláros kártérítésben – pénteken nem reagált a tagállami vizsgálatra. A Google együttműködést ígért.

A termék jöhet, a tulajdonosból elég

Az amerikai közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy a közvélemény egyre inkább kiábrándul a nagy tech-óriásokból és különösen a média-platformjaikból, jóllehet a felhasználásukról nem mond le. A törvényhozók és a szabályzók ugyanakkor azért aggódnak, hogy néhány óriásvállalat uralkodó szerepre tett szert a kereskedelemben és a kommunikációban egyaránt.

„A technológiai ipar szélsőséges koncentrációja rossz a fogyasztónak, és rosszat tesz Amerikának is” – fogalmazott egy júniusban tartott kongresszusi meghallgatáson Herbert Slatery, Tennessee főállamügyésze. Hozzátette: ez eltorzítja a piacot, és visszafogja a kutatás-fejlesztést és az innovációt.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!