Bulvár, celeb

2016.01.26. 20:11

Ian Mckellen szerint a meleg színészek sem kapnak Oscar-díjat

Ian McKellen brit színész szerint nemcsak a sokszínűség hiányával van gond Hollywoodban, a melegségüket nyíltan vállaló színészek sem kapnak Oscart.

Munkatársunktól

Zsebében kétszer lapult ott Oscar-jelöltként a köszönőbeszéd, amely úgy kezdődött volna: "Büszke vagyok arra, hogy az első, melegségét nyíltan vállaló színész vagyok, aki Oscar-díjat kap" - mesélte McKellen hétfőn Londonban, a Brit Filmintézet Shakespeare-ünnepségsorozatának megnyitóján. A Gyűrűk Ura-trilógia sztárjaként világszerte népszerűvé vált színész arra hívta fel a figyelmet, hogy az Oscar-szavazók táborában a homofóbia legalább akkora gond, mint a rasszizmus.


Szerinte az előítéletek miatt nem kapott még egyetlen vállaltan meleg színész sem Oscart a legjobb férfi színész kategóriában - idézte a művészt a The Guardian. McKellen elmondta, rokonszenvezik a felháborodott fekete bőrű színészekkel, akiket véleménye szerint "alábecsülnek" és nem bánnak velük méltóképpen Hollywoodban. "Milyen okos!" - jegyezte meg arról, hogy Tom Hanks, Philip Seymour Hoffman és Sean Penn meleg szereplőket alakítva kaptak Oscart, és hozzáfűzte: "Mi lenne, ha én is kapnék egyet egy hetero szerepért?"


McKellen első Oscar-jelölését 1999-ben kapta az Érzelmek tengerében című filmjéért, de akkor Roberto Benigni vitte el a díjat az orra elől, Az élet szép főszerepével. Másodjára A Gyűrűk Ura Gandalfjaként jelölték, akkor meg Jim Broadbent nyert az Iris című alkotás mellékszereplőjeként. McKellen úgy vélte, az amerikai filmakadémia szavazórendszerével van a baj. "Ha fekete bőrű vagy spanyol ajkú színészként akar az ember karriert csinálni Kaliforniában, ahol egyébként jelenleg a fehér bőrűek vannak kisebbségben, egy olyan akadémia ítéli meg a munkáját, amely többségében fehér, férfi, középkorú vagy idősebb tagokból áll, szóval valószínűleg nem jó a mérce" - fogalmazott.


Ez már a második egymást követő év, amikor az amerikai filmakadémia csak fehér bőrű színészeket jelölt a színészi kategóriákban díjaira. A felzúdulás miatt a testület vezetése pénteken nagyszabású változásokat jelentett be, amelyek a filmakadémia tagságát és kormányzói testületét is érintik. Egyebek mellett 2020-ig meg akarják duplázni a női és a nem fehér bőrű tagok számát, továbbá szigorúbb feltételekhez kötik majd azt, hogy a filmakadémia tagjai közül ki vehet részt az Oscar-szavazásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!