Bulvár, celeb

2014.08.29. 11:21

Ők kapnak novemberben tiszteletbeli Oscar-díjat

A tiszteletbeli Oscarok korábbi díjazottjai között olyan sztárok szerepeltek, mint Francis Ford Coppola vagy Angelina Jolie.

[namelink name="Mijazaki Hajao"] japán animációs rendező, [namelink name="Jean-Claude Carriere"] francia forgatókönyvíró és [namelink name="Maureen O'Hara"] ír színésznő kapja novemberben életművéért az amerikai filmakadémia tiszteletbeli Oscar-díját.

A mintegy 6500 tagú amerikai filmakadémia, amely évente rendezi meg Oscar-ceremóniáját, a tiszteletbeli Oscaroknak is nevezett Kormányzói Díjakkal jutalmazza kiemelkedő filmes alkotók pályafutását és humanitárius tevékenységét. A díjak átadására idén november 8-án kerül sor Los Angelesben.

A Jean Hersholt Humanitárius Díjat a 87 esztendős színész-énekes Harry Belafontének ítélték oda. A filmakadémia csütörtöki közleményében rámutatott, hogy Belafonte, a polgárjogi mozgalom élharcosa reflektorfénybe állította a rasszizmus témáját olyan filmjeivel, mint a Carmen Jones vagy az Odds Against Tomorrow, emellett olyan társadalmi kérdések mellett kötelezte el magát, mint az éhezés elleni küzdelem és az oktatás.

A New York-i Harlemben felnőtt Belafonte az ötvenes években a karibi zene népszerűsítéséért a King of Calypso becenevet kapta nagy sikerű Calypso című albuma nyomán. Az Oscar-díj elnyerésével immár csatlakozik ahhoz a maroknyi sztárhoz, akik pályafutásuk alatt az Emmy-díjat, a Grammy-díjat, az Oscar-díjat és a Tony-díjat is megkapták.

A 73 esztendős Mijazaki Hajao, a világhírű rajzfilmrendező, a japán Ghibli Stúdió társalapítója 2003-ben Chihiro Szellemországban című alkotásáért vehette át a legjobb animációs film Oscar-díját. Szél támad című rajzfilmjével idén harmadik Oscar-jelölését gyűjtötte be az animációs mester, aki tavaly bejelentette visszavonulását.

A 94 éve Dublinban született Maureen O'Hara leghíresebb filmjei közé tartozik a Csoda a 34. utcában vagy a Szindbád, a hajós. A vörös hajú díva John Ford öt produkciójában szerepelt: 1952-ben John Wayne oldalán játszott A nyugodt férfi című filmben, amelyért Ford rendezői Oscart kapott.

Carriere, a Cyrano de Bergerac, A lét elviselhetetlen könnyűsége és A burzsoázia diszkrét bája forgatókönyvírója regényíróként kezdte pályáját. 1963-ban a Heureux Anniversaire című rövidfilm társszerzőjeként kapott Oscar-díjat.

A tiszteletbeli Oscarok korábbi díjazottjai között olyan sztárok szerepeltek, mint Francis Ford Coppola, Angelina Jolie és Steve Martin vagy az idén elhunyt Eli Wallach, Laureen Bacall.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!